protiv promuklosti

Čajevi su najbolji prirodni lek protiv promuklosti a najbolje dejstvo imaju čajevi od biljaka koje sadrže sluz kao što je beli slez.Takodje mešavina crnog sleza,žalfije i kamilice može značajno ublažiti upalu usne duplje i promuklost.
protiv promuklosti
Mnogo pesme, vike, pića, duvana i – eto problema. Narednog jutra jedva govorite, a imate utisak da u ustima držite usijani žarač. Dobili ste upalu usne šupljine, a vaše glasne žice, preforsirane prethodne noći, “osvetile” su vam se tako što vam je glas promukao. Naravno, uzrok promuklosti može biti i nešto sasvim drugo, a evo saveta kako da ih ublažite. Za ispiranje usta i protiv promuklosti dobre su čajevi-biljke koje sadrže sluz, pre svih beli slez. On može da se žvaće drži dva do tri sata u hladnoj vodi kojom se potom uz grgljanje ispiraju usta, a na kraju se popije. Protiv upale usne duplje dobar je čaj od jedne kašike kamilice, žalfije i lista crnog sleza. Popari se sa pola litra vrele vode, ostavi jedan sat u poklopljenoj posudi i procedi.
Time se ispiraju usta i grglja se. U istu svrhu i na isti način može da se upotrebljava i koren belog sleza, laneno seme, seme dunje, koren crnog gaveza, salep…

Slično deluju i biljke koje sadrže štavske i taninske materije: steža, srčenjak, trava od srdobolje, kopriva, hrastova kora, šišarke…

Često se upotrebljava čaj koji se pravi na sledeći način: po dve kašike tigrice, žalfije, lista od kupine i korena trave od srdobolje popari se u pola litra ključale vode i ostavi dva sata da odstoji. U većini slučajeva dovoljan je jak čaj od tigrice sa dosta limunovog soka, a posle čaja pojede se nastrugana jabuka, najbolje opora i kisela.

Čajevi protiv promuklosti i upale usne šupljine

Čaj od belog sleza
Punu supenu kašiku sitno iseckanog korena belog sleza preliti sa 300 ml hladne vode, dobro promešati i ostaviti pola sata u poklopljenoj posudi. Čaj povremeno treba promešati. Potom ga procediti kroz čistu tkaninu. Ovako se ekstraktuje samo lekovita sluz. Dobijena tečnost može da se zagreje do ključanja i zasladi medom – pije se po jedna kafena šoljica nekoliko puta na dan. Pre upotrebe, uvek se malo zagreje jer je čaj prijatniji za piće.

Čaj protiv promuklosti od troskota
Jedna kašičica usitnjene biljke stavlja se u šoljicu vrele vode. Čaj se pije 3-4 puta dnevno, pre jela. Može da se priprema i čaj od troskotovog korena (50 grama na 1 litar vode).

Čaj od slatkog korena
Pedeset grama slatkog korena kuva se u 1 litar vode dok se tečnost ne smanji na 1/4, doda se 30 grama podbela i 2 kašičice limunovog soka, i odmah se posuda skine sa vatre, poklopi i ostavi da se ohladi – procedi se pije (podgrejano) po jedna šoljica 3-4 puta dnevno.

Čaj protiv promuklosti od podbela
Kašičica lista ili cveta podbela stavi se u 2 dcl vrele vode – procedi se nakon pola sata a pije pre spavanja, i toplo i hladno.

Čaj od kopriva
Pedeset grama osušene koprive ili koprivinog semena 20 minuta se kuva u jednoj litri vode, ostavi se da se ohladi, procedi. Pije se na svaka 2 sata po jedna šoljica, podgrejano.
>>>> > > GUBITAK GLASA PROMUKLOST-MOGUCI UZROCI

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *