prolecni umorMalaksalost, pospasnost, brzo zamaranje, blaga depresija i glavobolja su klasični simptomi prolećnog umora koji se javlja kod većine ljudi bez obzira na starosnu dob, i to sa prvim prolećnim zracima sunca, a kao posledica preobilne zimske ishrane i smanjene fizičke aktivnosti.

Ukoliko neke od ovih problema prepoznajete kod sebe, nema razloga za zabrinutost, jer ćemo vam predstaviti nekoliko prolećnih biljaka koje će vam sigurno pomoći u detoksikaciji organizma i obnavljanju snage. Lekovita moć koprive, maslačka i jagorčevine poznata je i potvrđena dugogodišnjim korišćenjem, a proleće je pravo vreme da se njihova lekovitost i primeni.

Maslačak je jedna od prvih biljaka koja svojim pojavljivanjem najavljuje dolazak toplijih dana. Sadrži sve što je potrebno za prolećnu detoksikaciju. Mladi listovi su bogati mineralima (kalijum, vitamin C i gvožđe), veoma su ukusni i mogu da se jedu sveži, kao salata, ili lagano obareni kao varivo. Zahvaljujući inulinu, gorkoj materiji koju sadrži u korenu, ova biljka podstiče varenje. Inulin kao probiotska komponenta stimuliše aktivnost korisnih bakterija u debelom crevu i tako utiče na detoksikaciju digestivnog trakta i zdravlje crevne flore.

Jagorčevina je takođe jedan od prvih vesnika proleća. Počinje da cveta početkom aprila, a bere se sve do kraja maja. Mladi, sveži listovi jagorčevine koriste se za pripremu salata, dok se sušeni koren u tradicionalnoj medicini koristi kao prirodan ekspektorans, tj. sirup koji ubrzava izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća, a u narodnoj medicini se čajevi od jagorčevine koriste i za lečenje glavobolje, nesanice i razdražljivosti. Čaj od ove biljke pomoći će vam da pročistite ceo organizam i da punim plućima uživate u tekućem godišnjem dobu.
Kopriva je još jedna od prolećnih biljaka koju možete naći u svojoj okolini. Listovi ove biljke su i hrana i lek. Mlada kopriva može da se pripremi kao čorba, varivo ili pomešana sa sirom kao pita. Kopriva je bogata gvožđem, kalcijumom, dijetnim vlaknima, vitaminom A i C. Ovakav sastav utiče da kopriva čisti organizam od nepoželjnih toksina diuretičkim delovanjem, rešava probleme sa aknama i kožnim oboljenjima, a deluje protivupalno čak i kod alergija.

Čaj od koprive

Za pripremanja čaja najbolje je koristiti mlade listove, one pri vrhu. S obzirom da je cela biljka lekovita, za čaj se mogu koristiti i stabljika i koren. Čaj ne treba kuvati, potrebno je samo u ključalu vodu staviti kafenu kašičicu koprive, poklopiti sud i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, zatim ga procediti i popiti. Preventivno, kod prolećnog umora, dovoljna je šolja čaja dnevno, za detoksikaciju organizma i revitalizaciju ćelija.
Kopriva se primenjuje i protiv opadanja kose, u vidu šampona i losiona za utrljavanje u koren kose. Opadanje kose je veoma često prateća pojava malokrvnosti (anemije), a zbog gvožđa i silicijumove kiseline koji se nalaze u sastavu biljke, šampon od koprive može pomoći u rešavanju pratećeg problema.

Čaj protiv umora

Pomešajte 50 g cveta jagorčevine, 50 g zovinih izdanaka, 15 g koprivinog lista i 15 g korena maslačka. Kašiku ove mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i procedite posle tri minuta. Dnevno se preporučuju tri šolje čaja, neposredno posle svakog obroka.
mr ph spec. Tamara Šuljan