Jetra je verovatno treći najvažniji organ u ljudskom telu – posle mozga i srca. Jetra obavlja 64 različite funkcije, što je čini najsvestranijim delom vašeg tela.

Jedna od funkcija jetre jeste da sakupi sve hranljive sastojke koje telo apsorbuje, obradi ih, i pošalje nazad drugim organima. Ako dođete u dodir sa određenim hemikalijama – lekovima, alkoholom, toksinima itd. – sa kojim vaše telo ne može da izađe na kraj, često dođe i do infekcije jetre. Ovo može izazvati smanjenu funkciju jetre, i veliki broj zdravstvenih problema.

Srećom, postoji rešenje da održite svoju jetru zdravom: pijte puno čaja! Čajevi sadrže nekoliko sastojaka koji pomažu u detoksikaciji jetre, obezbeđujući joj ispravno funkcionisanje.
caj za jetru
Čaj od artičoke

Ovaj čaj veoma povoljno deluje na jetru.Veoma je bogat flavonidima i derivatima kofeinske kiseline.Ukoliko imate bilo kakav problem sa jetrom trebalo bi da ga svakodnevno konzumirate.

Silimarin za jetru

Silimarin sadrži jedinjenje koje je efikasno u zaštiti vaše jetre. Zaustavlja toksine koji izazivaju štetu ćelijama jetre, i podstiče rast novih ćelija, a takođe će podstaći jetru da proizvodi dovoljnu količinu glutationa, koji je neophodan pri detoksikaciji.

Čaj za jetru od korena maslačka

Može vam se učiniti da je maslačak samo trava, ali njegov koren sadrži hranljive materije koje mogu pomoći vašoj jetri da se oporavi nakon oštećenja koja su izazvale štetne hemikalije. Iskorišćavanje esencija korena maslačka je dobar način za održavanje zdravlja jetre, stoga pijte redovno čaj korena maslačka.

Kurkuma čaj

Kurkuma pripada istoj porodici biljaka kojoj pripada i đumbir, sadrži veliki broj visoko hranljivih sastojaka koji će očuvati zdravlje vaše jetre. Stimuliše telo da proizvodi enzime koji uklanjaju toksine iz vaše jetre, ostavljajući ga slobodnim od stvari koji mogu naškoditi vašim vitalnim organima. Rezultat: Mnogo zdravija jetra koja može pravilno funkcionisati.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je prepun antioksidanata, naročito katehina. Ovi antioksidanti su dokazano izuzutno efikasni u poboljšanju funkcija jetre, kao i u oslobanjadju jetre od toksina i slobodnih radikala. Ovo je odličan čaj za vašu jetru, i konzumiranje samo šolje ili dve dnevno je odličan način da poboljšate zdravlje vaše jetre!

Ova četiri sastojka čine izuzetan čaj, i videćete da će učini vašu jetru daleko zdravijom!