mast ulje tinktura caj od nevena

Neven je jedan od najboljih prirodnih lekova za bolesti kože ali je odlično sredstvo za probavne organe kao i sedativ…Od nevena se može napraviti čaj,ulje,mast,tinktura,kupka…
mast ulje tinktura caj od nevena
Neven je jednogodišnja zeljasta biljka specifičnog mirisa,koja raste do visine oko 50 centimetara.ima svetložute ili jarkonarandžaste cvetove.Počinje da cveta početkom maja i cveta sve do kraja novembra.Za pripremanje lekovitih preparata upotrebljavaju se cvetovi (najbolji su bočni), stabljika i listovi.Neven se lako može gajiti u bašti ili usaksiji (raste iz semena).

PREPARATI OD NEVANA
Čaj od nevena protiv nervoze i oboljenja probavnog sistema
Kašičicu suvih cvetova nevena sipati u 2,5 dl ključale vode. U slučaju upale želuca i creva, svakodnevno piti tri šolje čaja od nevena, a ako se radi o nesanici, pre spavanja konzumirati šolju tolog čaja.Čaj od nevena pomaže i protiv urinarnih infekcija, tegoba u PMS-u, reguliše menstrualni ciklus i čisti krv pa je koristan u slučaju hepatitisa. Ukoliko se pripremi od cele biljke – listova stabljike i cvetova (u tom slučaju koncentracija treba da bude jača), koristi se za ispiranje rana na koži, u usnoj dupiji ili nosu.

Tinktura od nevena leči grlo i ublažava žuticu
U litar 70% alkohola ili domaće rakije potopiti 200 g cvetova nevena i ostaviti da odstoji 14 dana na suncu ili na toplom mestu (preko 20 °C). Tinkturu piti pola sata nakon jela, tri puta dnevno, po 10 kapi u pola čaše tople vode. Ova tinktura preporučuje se u slučaju upale grla, krajnika i desni, ali i u terapiji žutice, hemoroida, dijareje, oboljenja želuca i creva, naročito ulkusa.Takođe, ubrzava zarastanje rana na koži.

Ulje od nevena protiv opekotina i dekubitusa

Potopiti 200 g osušenih latica nevena u litar bilo kojeg hladnoceđenog ulja (maslino, susamovo ili bundevino) i ostaviti da odstoji četiri-pet nedelja. Nakon toga procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u čistoj i suvoj staklenoj boci ili tegli, na tamnom i hladnom mestu. Ulje od nevena koristi se protiv oboljenja kože, za zarastanje rana, ublažava posledice opekotina, neguje oštećenu i suvu kožu lica i tela. Posebno se preporučuje nakon dugotrajnog iziaganja suncu. Pored toga,ulje je odlično sredstvo protiv dekubitusa, rana koje nastaju usled dugotrajnog ležanja.

Kupka od nevena protiv gljivičnih infekcija genitalija
Pet kašika sušene ili dve pune šake sveže biljke staviti u vodu za kupanje i ostaviti da odstoje 10 minuta. Sedeti u vodi 15 minuta.

Mast od nevena – odlična terapija hemoroida
Mast od nevena priprema se od svežeg soka biljke (300 g listova, stabljika i cvetova koji se operu i mokri stave u sokovnik) i 500 svinjske masti. Zagrevati mešavinu dok se ne pojavi pena pa skinuti sa šporeta i mešati pet minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Nakon toga polako zagrevati uz stalno mešanje dok se mast potpuno ne istopi. Procediti kroz sterilnu gazu i sipati u teglu. Namazati na meku pamučnu tkkaninu tanak sloj smese, pa pričvrstiti na bolno mesto zavojem ili flasterom.Mast od nevena koristi se za lečenje čireva, rana i tumora na koži, promrzlina i hemoroida, ali i u terapiji povreda – nagnječenja, udaraca i iščašenja. U slučaju upale ili proširenja vena, blago se utrljava na obolela mesta, više puta dnevno, a najbolji efekat postiže se ako se kombinuju mast od nevena i melem od divijeg kestena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *