čaj protiv nesaniceO nesanici govorimo kad se probudimo sa osećajem da smo premalo ili loše spavali i da se nismo odmorili. Poremećaji sna mogu biti različiti: jedni nikako ne mogu da zaspe, drugi se bude tokom noći, a treći se bude prerano. Kao posledica noćnih smetnji i nesanice, tegobe se javljaju i tokom dana; ljudi su umorni, pospani ili razdražljivi i teško ispunjavaju svakodnevne obaveze.

Biljni sedativi protiv nesanice

Valerijana i hmelj smiruju nervni sistem i deluju protiv nesanice. Za ovaj čaj protiv nesanice omešajte 30 ml ekstrakta valerijane i 15 ml ekstrakta hmelja u tamnoj staklenoj flaši. Uzmite čajnu kašiku mešavine 5 malom količinom tople vode 30 minuta pre odlaska u krevet. Ponovite ako je potrebno.

Čaj protiv nesanice od pasiflore

SASTOJCI:
• 2,5 dl ključale vode
• 1 čašica sušene pasiflore
• 1 kašičica kamilice
PRIPREMA ČAJA PROTIV NESANICE: Prelijte vodu preko bilja, pokrijte i ostavite 10 minuta. Procedite i popijte čaj protiv nesanice 30 minuta pre odlaska u krevet.

Kupka protiv nesanice od gorke soli
Ako imate problema sa spavanjem, probajte da se opustite u kupki gorke soli neposredno pre odlaska u krevet. Gorka so bogata je magnezijumom, koji je odlično sredstvo za opuštanje mišića, a i deluje umirujuće na nervni sistem. Sipajte 250 g gorke soli u kadu s vodom čija temperatura treba da bude što sličnija telesnoj. Da biste povećali opuštajući učinak, dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande. Ostanite u vodi 20 minuta i idite u krevet čim se obrišete, da biste izbegli svaku telesnu i umnu aktivnost.

Kupka protiv nesanice od lipe
200 g cvetova lipe stavite u 5 1 hladne vode i ostavite tokom noći. Ujutro prokuvajte, procedite i sipajte u kadu u kojoj je već pripremljena voda temperature 36 stepeni Celzijusa. Kupanje treba da traje 20 minuta. Za vreme kupanja srce treba da bude iznad vode.

Negativne misli, neizvesna budućnost, problemi s partnerom, strah od gubitka radnog mesta, preveliki zahtevi i stres na poslu i u slobodno vreme često uzrokuju ozbiljne strahove. Uočljivi simptomi su ubrzan puls, vlažni dlanovi, suva usta ili osećaj gušenja. Jasna, odredena i neposredna pretnja prirodno budi čist strah. Anksioznost je, medutim, mutan, raspršen, sveprožimajući strah, prividno bezrazložan, nepovezan sa odredenom i neposrednom opasnošću. Čist strah je trenutan i prolazan, anksioznost je trajno i mučno stanje. Anskioznost se može javiti kao stalna, a prigušena strepnja različitog intenziteta. Kao teskoba koja nas nikada ne napušta. Kao neodređena uznemirenost. Može provaliti kroz napade prividno ničim izazvane panike, uz mučninu, gušenje lupanje srca, znojenje, dijareju. Čini nas napetim jer smo neprekidno na oprezu, spremni da se branimo od neke nepoznate opasnosti. Jedan je od važnih uzroka nesanice. Anksiozne osobe se ne usuduju da zaspe iz straha da ih u snu, kada ne mogu da se brane, nešto ne zaskoči.

Tinktura od valerijane je odlična protiv nesanice
40 g svežeg ili suvog korena valerijane (ili valerijane u prahu iz apoteke) usitniti u mikseru. Staviti u teglu zapripremanje zimnice i preliti sa 2 dl 70-postotnog alkohola. Zatvoriti poklopcem i ostaviti da stoji najmanje 2 nedelje. Ocediti, a ako je tečnost zamućena, procediti je kroz tanku krpu. Sipati u tamnu bocu, dobro zatvoriti, a potom staviti na hladno, da alkohol ne ispari.

Soja za nesanicu
Zrna soje sadrže 40 odsto korisnih belančevina i puno lecitina koji štiti nervne ćclije, a služi i kao prenosnik pozitivnih oscćanja, pa bi trebalo da u kuhinji redovno pripremate proizvode od soje. Za živce se posebno preporučuju sojine klice i tofu.

Kupka protiv nesanice s mirisom jasmina
SASTOJCI:
• 4 kapi jasminovog ulja
• 2 kapi kedrovog ulja
• 3 kapi limunovog ulja
• 50 ml pavlake
PRIPREMA: Izmešati pavlaku sa eteričnim uljima i sipati u vodu za kupanje zagrejanu na 38-40 stepeni Celzijusa. Kupati se 10-15 minuta.

Masaža za opuštanje
SASTOJCI:
• 6 kapi čempresovog ulja
• 4 kapi ulja muskatnog orašćić a sa žalfijom
• 2 kapi jasminovog ulja
• 50 ml kantarionovog ulja
PRIPREMA: Eterična ulja dobro izmešati i njima blago masirati ukočena područja.
ČAJ OD MATIČNJAKA VALERIJANA ZA SMIRENJE ,
Kamen u žuči ,Proširene vene ,salmonela ,Gljiva kombuha ,Čajevi za kamen u žuči ,Ginseng ,kostice od kajsije ,Čaj od mirodjije