Upotreba čaja od cikorije je povećana u poslednjoj deceniji zahvaljujući brojnim pozitivnim efektima na zdravlje koje se mogu iskoristiti njegovim redovnim konzumiranjem.

Šta je cikorija?

Cikorija je poznata i kao vodopija i često se može naći kako raste kraj puta. U stvari, cikorija predstavlja plavo-ljubičasti sunčani cvet koji tako bogato raste u Evropi i Americi da ga mnogi klasifikuju kao korov. Međutim, svojstva koja se nalaze u korenu i listovima cikorije mnogo su vrednija od korova. Cikorija se uzgaja, suši i melje u supstancu koja je postala popularni dodatak za čaj i kafu. U stvari, pre mnogo vekova vodopija je bila poznata kao “kafa siromašnog čoveka”, a konzumirana je od strane onih koji nisu mogli da priušte pravu stvar.

Osim što lepa i funkcionalana, cikorija je takođe:

• Bez kofeina
• Bogata proteinima
• lako se vari
• Bogata vitaminima i hranljivim materijama
• Dostupna svima

cikorija vodopija caj

Čaj od cikorije

Čaj od cikorije je postao mejnstrim proizvod u 1970. Danas se ovaj popularni biljni čaj prodaje u velikom obimu i prodaja je u procvatu. Jedan od razloga njegove popularnosti je činjenica da je čaj od korena cikrije veoma lako napraviti. Čaj se priprema natapanjem 30 gr. sušenog korena cikorije u pola litre ključale vode na 10 minuta.

Zdravstvene prednosti čaja od cikorije

Krv

Čaj od cikorije se već dugo koristi za čišćenje krvi zato što je bogat vitaminima A, C, B, K i P.

Jetra i žučna kesa

Stari Grci i Rimljani su često koristili čaj od cikorije za stimulisanje jetre. Ovih dana čaj od korena cikorije se koristi za lečenje crevnih parazita ili crva i drugih bolesti koje uključuju jetru i žučnu kesu, kao što su žutica i giht. Takođe je koristan i za slezinu, a često ga prepisuju i pacijentima sa kamenjem u žučnoj kesi.

Digestivni sistem

Čaj korena cikorije zaslađen medom se često koristi kao sigurni laksativ za decu jer povećava protok žuči. Studije su pokazale da čaj od cikorije pomaže kod eliminacije šlajma iz gastro-intestinalnog trakta i ublažava simptome povezane sa uznemirenim stomakom. Takodje, čaj od cveta cikorije se smatra i poznatim stimulansom apetita.

Koža

Pamučna vata natopljena čajem od cikorije se može primeniti direktno na posekotine na koži i time ublažiti bolno oticanje, iritaciju i pomoći u procesu lečenja. Takođe, čaj pomaže i kod zarastanja rana i čireva, dok se sok od cikorije može koristiti za lečenje opekotina od sunca i otrovnog bršljana.

Kosti

Studije su pokazale da čaj od cikorije pomaže kod sposobnosti tela da apsorbuje kalcijum, hranljivu materiju koja pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju i zuba. Tanko crevo ne može da svari dva vlakna koja se nalaze u korenu cikorije, ali zato bakterije koje se nalaze u debelom crevu fermentiraju ova vlakna. Ovaj proces dovodi do povećane apsorpcije kalcijuma i drugih važnih minerala.

Ženski reproduktivni sistem

Žene koje pate od teškog predmenstrualnog sindroma (PMS) ublažavanju bolne simptome ovog stanja konzumiranjem čaja od cikorije. Studije pokazuju da cikorija pomaže kod održavanja ravnoteže hormona i smanjuje simptome PMS-a. Dokazano je i da cikorija smanjuje rast gljivičnih infekcija.

Neželjeni efekti

Nisu poznati negativni efekti povezani sa čajem od cikorije. Neki veruju da preterana upotreba cikorije može dovesti do gubitka mrežnjače i pogoršanja vida, međutim, ne postoji naučni dokaz koji podržava ovu tvrdnju. Jedina moguća manja nuspojava koju osoba može doživeti je iritacija kože. Ako vam ruke postanu crvene i iritirane posle rukovanja cikorijom, razmislite o korišćenju rukavica i tretiranjem ugroženog područja ako je potrebno.

Konačno, reč opreza za svakog ko konzumira velike doze čaja od cikorije: cikorija deluje kao sedativ na centralni nervni sistem i može da poremeti vreme reakcije kod nekih pojedinaca. Stoga je potrebno da dva puta razmislite o toj dodatnoj šolji čaja ako planirate da upravljate vozilom nakon pauze za piće.