Rusomača (Capsella bursa-pastoris) poznata je i pod narodnim imenima : hoću-neću, devojačka trava, torbičica, pastirska torbica. Ova veoma korisna biljka raste na svim terenima i cveta preko cele godine. Sadrži tanin i to u većoj meri nego druge lekovite biljke. Zato se čaj od rusomače s uspehom primenjuje kod svih vrsta krvarenja – iz nosa, želuca, creva, materice i bubrega.Ova biljka ima specifičan miris zbog sumpornih jedinjenja koja sadrži kao i druge biljke iz porodice krstašica.

Kod jakog menstrualnog krvarenja uzimati po dve šolje čaja od rusomače dnevno 8-10 dana pre menstruacije.
Doza: jedna supena kašika biljke na šolju ključale vode – da odstoji poklopljeno pola sata. Ovaj čaj služi za regulisanje mesečnog ciklusa u doba puberteta, a preporučuje se i ženama u prelaznom dobu.Čaj od rusomače se preporučuje i za jačanje materice.

Umesto rusomača čaja, može da posluži vino od rusomače, spravljeno od 180 gr sitno sečene biljke i litra belog vina koje treba (zatvoreno) da odstoji desetak dana. Prema dr Gostuškom, najbolje je uzimati na svaki sat po jednu kašiku ovog vina, ali ne na prazan stomak.
caj od rusomace
Kod krvarenja iz nosa, želuca i creva dobro će doći 2-3 šolje čaja od rusomače dnevno, dok se kod krvarenja iz bubrega preporučuje mešavina srazmernih količina rusomače i rastavića (dve šolje dnevno).Rusomača čaj treba piti i kod pojave krvi u mokraći, hemoroida koji krvare, ali i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska.
Rusomača je slična imeli. Između ostalog, ima i tu osobinu da reguliše krvni pritisak. Piti 2-3 šolje čaja dnevno, sve dok se pritisak ne normalizuje, bilo daje visok ili nizak.

Čaj za visok pritisak će biti još efikasniji ako se dodaju i glog i rastavić.Najbolje je napraviti mešavinu od jednakih delova sve tri biljke.

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike ove mešavine preliti sa 750 ml vrele vode i ostaviti poklopljeno.Kad odstoji jedan sat procediti i piti tokom dana u gutljajima.

Kod slabosti zglobova i atrofije mišića (kad više ništa ne pomaže), treba pokušati s lekom od rusomače. Spravlja se na sledeći način: sitno iseckati svežu biljku (zajedno sa cvetom i mahunicama), rastresito napuniti bocu, preliti jakom komovom rakjjom, zatvoriti i držati 10 dana (može i više) na suncu ili u blizini nekog izvora toplote (povremeno promućkati). Utrljati na obolelojnesto (tri puta dnevno), ostaviti da se prirodno osuši, a onda poviti vunenom tkaninom. Istovremeno piti po tri šolje čaja od virka (Alchemilla vulgaris).Ovo se posebno preporučuje osobama koje su držale ruke ili noge u gipsu duže vreme ili bile nepokretne pa su im mišići oslabili.
SAZNAJTE VIŠE >>> Rusomača