caj od rastavicaRastavić (Equisetum arvense) narodna imena su mu: preslica, presličica, lisičji rep, štukavac, srebrnjača, kosova trava itd. Ima ga više vrsta: šumski, livadski, barski i drugi. Raste na peskovitom terenu – pored reka i potoka, po nasipima, na njivama i padinama.

Za lečenje se upotrebljava cela biljka. Veoma je bogata silicijumom i zato korisna kod hroničnog bronhitisa i tuberkuloze. Uzimanjem čaja od rastavića lako se izlučuje obilna mokraća, zaustavlja krvarenje (iz pluća, nosa, materice, želuca i debelog creva) i pojačava mineralizacija organizma iscrpljenog dugotrajnom bolešću.

Kod krvarenja se rastavić primenjuje u obliku odvara. Po dr Gostuškom, najbolji rezultati postižu se čajem od 50 gr suve biljke na pola litra vode u kojoj treba da se kuva 30 minuta. Piti nekoliko nedelja – ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja. (Radi boljeg ukusa, dodati malo soka od limuna.)

Koliko god da koristi kod krvarenja i bolesti pluća, rastavić čaj je u najvećoj meri lek za bubrege i mokraćnu bešiku. Pesak i većina sitnih kamenaca mogu se izbaciti primenom tople sedeće kupke od rastavića i uzimanjem čaja od ove biljke, uz zadržavanje mokraće – da bi se na kraju pod pritiskom izlučila.

Rastavić čaj pomaže i kod gnojne upale bubrega.Sedeće kupke i pijenje toplih čajeva imaće i u ovom slučaju blagotvorno dejstvo.Sto grama suve biljke ili dve pregršti svežeg rastavića preliti s pola litra ključale vode, pokriti i posle pola sata procediti i dodati vodi za kupanje koje treba da traje 20 minuta. (Voda mora da bude iznad bubrega, a srce izvan vode.) Posle kupanja obući toplo rublje, pokriti se i još jedan sat grejati telo termoforom.

Kod prehlade bešike praćene bolovima i kod zapaljenja, naročito ako je bolest u začetku, najbolji lek je čaj od poparenog rastavića ili mešavine s pitomom nanom (u jednakoj razmeri).

Ako je došlo do zastoja u mokrenju, što se događa naročito starijim osobama, vruće obloge s čajem od rastavića pomoći će da bolovi brzo prestanu i da se mokrenje normalizuje. (Preko obloge obavezno staviti toplu tkaninu.) Rastavić brzo i uspešno deluje kod vodene bolesti (piti 4-6 šolja čaja dnevno u gutljajima) i, kao stoje već napomenuto, pomaže osobama koje imaju problema s disajnim organima – hronični bronhitis, proširena pluća (enfizem), astmu ili probleme s grlom.

Šolja čaja od rastavića dnevno, pomaže da se otklone ili bar umanje reumatski i neuralgični bolovi, česti kod osoba u određenom životnom dobu.

Čaj od ove biljke preporučuje se za ispiranje lišaja i osipa na koži praćenih svrabom, a još više – za ispiranje otvorenih rana na nogama, naročito ako su stare i zagađene. (Može se koristiti i za obloge, ali mora biti jači.).

Rastavić čaj dobar je i za zdravlje kose i za uklanjanje peruti.Takodje poboljšava zdravlje noktiju, ubrzava njihov rast i čini ih jačim.Preporučuje se osobama koje imaju problema sa viškom želudačne kiseline i čirom na želucu.

Čaj od rastavića u trudnoći

Konzumiranje ovog čaja se ne preporučuje u trudnoći.Ne preporučuje se ni dojiljama i maloj deci.Osobe koje svakodnevno konzumiraju alkohol takodje ne bi smele da piju ovaj čaj kao ni osobe koje imaju slabo srce.

Čaj od rastavića i kantariona

Čaj od poparenog rastavića i kantariona (u jednakoj razmeri) veoma je koristan za ispiranje grla kod upale krajnika i sluzokože usta, kod krvarenja desni, kao i za ispiranje fistula i polipa na nepcu i u grlu.