persun caj za mokracne kanaleČaj od peršuna je veoma dobar za mokraćne kanale jer ispira bakterije iz urinarnog trakta, a glavno pravilo kada je u pitanju lečenje infekcija mokraćnih kanala, je ispijanje velikih količina tečnosti kako bi se bubrezi očistili od bakterija koje uzrokuju upalu.

Čaj od peršuna kao lek protiv bakterija u mokraćnim kanalima

Peršun je odličan prirodni diuretik, pa je čaj od njega vrlo efikasan u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. 20 grama grubo naseckanog peršuna prelijte sa 2,5 l vode, pokrijte posudu i kuvajte pet minuta. Ostavite čaj da odstoji oko petnaest minuta, procedite ga i popijte sve to u jednom danu, po mogućnosti u roku od 3 sata.

Urinarne infekcije su upalne promene u različitim delovima mokraćnih puteva. Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćne bešike, ali bakterije napadaju bilo koji deo urinarnog trakta. Žene su inače podložnije urinarnim infekcijama. U najvećem broju slučajeva ove infekcije, uzročnik je bakterija Escherichia coli, koja normalno živi u debelom crevu.

Redovno pražnjenje creva je vrlo bitno jer je glavni rezervoar bakterija u debelom crevu, pa se usled neredovnog pražnjenja dodatno umnožavaju i mogu kod žena preći u mokraćni kanal. Pražnjenje bešike na svaka 2-4 sata, je važno da ne bi došlo do zastoja urina što može takoðe biti preduslov za razmožavanje bakterija.

Da biste sprečili urinarne infekcije vodite računa o intimnoj higijeni, a naročito za vreme menstrualnog ciklusa. Izbegavajte izležavanje u kadi uz uljne kupke kao i parfimisane sapune jer mogu da deluju iritirajuće na sluzokožu mokraćnih puteva. Sintetički veš izbegavajte i zamenite ga pamučnim koji se može iskuvavati.

Pijte oko 9 čaša vode dnevno jer će to podstaći mokrenje kojim se iz bešike izbacuju baterije. Odlična prevencija od infekcija urinarnog trakta su uvin čaj, čaj od peršuna i nezaslađeni sok od brusnice i borovnice ( 1 dl soka od brusnice – prirodnog i nezaslađenog dnevno ili kapsule brusnice koje se uzimaju sa većom količinom vode).

U toku infekcije ne treba uzimati gvožđe i mlečne proizode jer su odlična hrana za ešerihiju. Ne treba konzumirati gazirana pića, kafu i alkohol jer iritiraju sluzokožu mokraćne bešike. Takođe, treba izbegavati slatkiše, šećer i čokoladu koji stvaraju pogodnu sredinu za razvoj bakterija.

Čaj od peršuna

Peršun je odličan prirodni diuretik , pa je čaj od njega vrlo efikasan u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta . 20 grama grubo naseckanog peršuna prelijte sa 2,5 l vode , pokrijte posudu i kuvajte pet minuta . Ostavite čaj da odstoji oko 15 minuta , procedite ga i popijte sve to u jednom danu , po mogućnosti u roku od 3 sata .