persun kao lekPeršun se već vekovima sem kao začin koristi i kao lek. Poreklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi. Osnovna upotreba peršuna, sem korišćenja kao začin, bila je izbacivanje vode i detoksifikacija tela. U srednjem veku korišćen je za oporavak i osveženje nakon noći punih vina i masne hrane.

Čaj od peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lek za vraćanje materice u normalan položaj nakon porođaja. Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege. Čaj od peršuna sprečava absorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktčki vrši njihovo čišćenje.

Ovaj čaj treba piti pri infekcijama mokraćnog mehura kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i lečenju raka debelog creva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.

Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje.

Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje.

Čaj možete koristiti i za smirenje creva, poboljšanje varenja, odnosno otklanjanje nadutosti.

Peršun je bogat gvožđem pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije.

Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svežeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate beli i crveni luk čij miris želite neutralisati.

persun cajPeršun uspjeva svuda a možete ga lako gajiti čak iu saksiji u svome domu te uvek imati svežu biljku pri ruci. Čak i zimi možete kupiti seme u sjemenara, posaditi ga u dublju saksiju i biljka će izrasti za par sedmica na svetlom mestu.

Čaj od peršuna pravi se tako što se svež ili osušen peršun u količini dve velike kašike doda u vrelu vodu. Peršun treba odstojati 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj se kada se ohladi nacjedi par kapi limuna i doda kašikica meda po želji.

Čaj možete piti kada god poželite a za već navedene tegobe treba ga koristiti dva puta dnevno. Čaj od peršuna izazvaće pojačano mokrenje te se ne preporučuje pred samo spavanje kako se ne biste budili zbog toga.

Trudnice ne bi trebalo da piju čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog uticaja hormonalnog. Peršun možete upotrebiti i za smirenje živaca odnosno opštu nervozu. Potrebno je da uzmete koren i lišće sveže biljke, iseckate ih što sitnije i pomješate sa bagremovim medom. Smesa treba odstojati 7 dana nakon čega se uzima po jedna supena kašika pred spavanje.

I ranije smo pisali o peršunu a na ovome linku možete naći naš recept soka za čišćenje bubrega.