caj od nane

caj od naneNana, metvica čaj
Najmarkantije lekovito bilje, koje se puno izvozi, predstavlja važnu sirovinu za proizvodnju lekova i lekovitih preparata, a u čestoj je upotrebi u vidu čaja.

U lekovite svrhe koriste se listovi i eterično ulje nane. Veoma je aromatična, naročito list, zbog obilja eteričnog ulja — sa mentolom do 4%.
Bere se na početku cvetanja. Kao začin, lišće nane se može dodavati pasulju i drugim jelima — u pasulj se stavlja na kraju kuvanja pre zapržavanja radi sprečavanja nadimanja posle jela.
Pitoma nana, koja se najviše gaji u Banatu kod Padeja, ima raznovrsnu primenu: u industriji lekova i kozmetičkih preparata (paste za zube, sredstva za osvežavanje usta, kao i u proizvodnji osvežavajućih bombona i drugih poslastica).
Lekovita svojstva nane. — Čaj od nane, čist ili u mešavini sa drugim lekovitim biljem, univerzalni je blagi lek za bolje varenje, protiv gasova i nadutosti, za umirenje i bolji intelektualni rad, protiv grčeva u stomaku, za odstranjivanje viška kiseline iz želuca, protiv premorenosti i zadaha iz usta. Smatra se i afrodizijakom.

Čaj od nane ne treba dugo kuvati, već samo popariti sa ključalom vodom, jer dugim kuvanjem isparavaju eterična ulja i sa njima lekovita i osvežavajuća svojstva. Čaj se može piti u toku celog dana, a naročito uveče — za mirniji san.

Receptura
-Univerzalni čaj od nane: puna kašika listova nane popari se sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno oko 10 minuta, procedi i pije nezaslađen pre jela — dve do tri šoljice dnevno. Ako se pije posle jela treba ga zasladiti medom. Za običan mirišljavi čaj može se ocediti posle 5 minuta stajanja, a ako se koristi protiv proliva i tegoba u organima za varenje treba da odstoji oko pola sata — da bi se i tanin rastvorio.

Čaj za bolje varenje, kod bolova u stomaku i protiv proliva: od mešavine jednakih delova lista nane i cveta kamilice uzeti 3 kašike, preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno oko 2 sata, odliti i piti umesto vode. Nezaslađen čaj se pije pre jela, a zaslađen medom posle jela.

Za lečenje organa za varenje i za umirenje i bolji sak, kao i čaj za trudnice: od mešavine jednakih delova lista nane i matičnjaka uzeti 3 kašike, preliti sa pola litra ključale vode. (Koristi se kao prethodni čaj).

-Čajna mešavina protiv povišenog krvnog pritiska i nepravilnog rada srca: od mešavine po 20 grama listova nane i cveta kamilice i po 10 grama hajdučke trave i semena anisa i kima, uzeti kašičicu za svaku šolju čaja odnosno uvarka. Piju se 2 do 3 šoljice dnevno.

-Čaj od nane za ispiranje grla (protiv grlobolje) i za obloge: šaku nane staviti u litar ključale vode, ostaviti 10 minuta i procediti. Kod zapaljenja u ustima i lošeg zadaha ispirati usta posle svakog obroka. Kod migrene staviti obloge na čelo.
Ulje od nane ima prijatan miris, koji osvežava i ”hladi”. Ima svojstvo mentola. Zbog umirujućih sastojaka koristi se za ublažavanje reumatičnih bolova, za brzo opuštanje i prehlade i to kao mirišljava kupka. U toplu vodu u kadi treba dodati nekoliko kapi ulja i ostaje se u vodi sve dok se voda ne počne hladiti.
Za ispiranje usta i desni nekoliko kapi mentol ulja treba ukapati u litar tople vode i sa tim rastvorom ispirati usta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *