maticnjak caj

Matičnjak ili Melissa officinalis je biljka Iz porodice mente koja se vekomima koristila u lečenju anksioznosti, poremećaja sna, varenja ili povreda. Čaj možete napraviti potapanjem suvog lišća u vruću vodu. Preporučuje se da se čaj od matičnjaka pije do četiri puta dnevno. Takođe možete praviti obloge za saniranje određenih kožnih oboljenja tako što ćete 2 do 4 kašike suvog lišća potopiti u ključajuću vodu gde matičnjak treba da odstoji od 10 do 15 minuta. Potom, naneti čaj na kožu koristeći pamučne zavoje.

Za šta je sve dobar čaj od matičnjaka

 

Lečenje nesanice

Primena čaja od matičnjaka može imati umirujući efekat I čvršći san. Mnoge studije su ispitivale dejstvo matičnjaka kod osoba sa nesanicom ili anskioznošću, ali se u većini kliničkih primena matičnjak koristio u kombinaciji sa drugim biljkama poput valerijane, hmelja I kamilice, sudeći po istraživanjima Medicinskog univerziteta iz Merilenda. Ipak, zaključeno je da matičnjak definitivno utiče kada je potreban kvalitetan san. Medicinski univerzitet u Mičigenu uporedio je efekte lekova koji su sadržali matičnjak I koren valerijane sa lekovima koji se prepisuju za lečenje nesanice, u ovom slučaju Halkon. Studija je pokazala da je ova biljna kombinacija bila jednako efektna kao I Halkon.

Ublažavanje lošeg varenja

Čajem od matičnjaka možete I pospešiti system varenja. Matičnjak se tradicionalno koristio u uve svrhe, ali I za pospešivanje kompletnog rada probavnog trakta. Istraživanja su pokazala da je matičnjak uspešan u lečenju stomačnih bolesti, sudeći po studijama Medicinskog univerziteta u Džordžtaunu. Matičnjak se I u ove svrhe može kombinovati sa drugim biljkama. Na primer, menta I matičnjak zajedno efektno umiruju stomačne tegobe.

Tretiranje herpesa I čireva

Matičnjak se može koristiti I u tretiranju herpesa I čireva. Matičnjak sadrži flavonide, fenolne kiseline I druge komponente koje povoljno utiču u terapiji, stoji u studiji Medicinskog univerziteta u Mičigenu. Lokalno nanošenje matičnjaka efektno pomaže u lečenju virusa herpes simplexa, rezultati su istraživanja Medicinskog univerziteta u Džordžtaunu. Zabeležena su značajna poboljšanja I ubrzanja u procesu lečenja pacijenata sa herpesom koji je izražen na licu oko usana, ali I u genitalnoj zoni. U praktičnoj primeni, matičnjak značajno smanjuje crvenilo I otok posle samo dva dana, dok kod ostalih simptoma kao što su bol I nastajanje krasta nije bilo značajnog boljitka, tvrdnje su Medicinskog univerziteta u Merilendu.

Lečenje simptoma Alchajmerove bolesti.

Neka medicinska istraživanja su pokazala da se čajem od matičnjaka može pomoći lečenje simptoma Alchajmerove bolesti, sudeći po tvrdnjama Medicinskog univerziteta u Merilendu. Utvrđeno je da čaj pomaže u smanjenju uznemirenosti I pospešuje kognitivne funkcije kod pojedinaca obolelih od Alchajmera. Medicinski univerzitet u Džordžtaunu ističe da matičnjak povoljno utiče na memoriju I u smanjenju anksioznosti kod obolelih od Alchajmerove bolesti , kod kojih su simptomi blago ili do umereno naglašeni.

Upozorenja

Matičnjak može da reaguje sa određenim medikamentima, kao što su lekovi za tiroidnu žlezdu ali I kod lekova za suzbijanje HIV virusa, objašnjavaju na portalu simptomibolesti.net. Pre upotrebe matičnjaka preporučuje se savetovanje sa lekarom kako bi se sprečila interakcija sa drugim lekovima ili nepovoljna reakcija po zdravstveno stanje.Više Matičnjak – Čaj od matičnjaka