caj od kore hrasta breze

Čaj od hrastove kore dobar je protiv proširenih vena, krvarenja, hemoroida, ekcema, gnojnih rana, upale ždrela, čira na želucu, proliva, povraćanja…od breze za bolesti mokraćnih puteva…
caj od kore hrasta breze
Poznato je da stanovnici sela na severu Finske od samlevene kore drveta prave hleb, dok pojedina indijanska plemena Severne Amerike hranljivi prah koriste i kao dodatak ishrani. Konzumiranje kore drveta kod njih je toliko uobičajeno da čak i naziv planinskog venca Adirondak, koji se prostire u državi Njujork, potiče iz jezika Algonkin Indijanaca i znači “oni koji jedu drveće”. Međutim, osim što ima nutritivnu vrednost, kora nekih vrsta drveća kao što su jasika, breza, hrast, vrba i bor veoma je lekoVita i vekovima se koristi u fitoterapiji.

Čaj od kore hrasta
Hrast, a naročito njegova kora, zbog velike količine tanina, pomaže u terapiji brojnih bolesti – proširenih vena, krvarenja, hemoroida, ekcema, gnojnih rana, upale ždrela, čira na želucu, proliva, povraćanja, a pored toga vezuje otrove koji se unose hranom i vazduhom, te podstiče njihovo izlučivanje iz tela. Čaj od kore hrasta odlično je sredstvo i protiv mamurluka, dok u kombinaciji sa kupkom pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih oboljenja, ali i protiv tegoba izazvanih ubodom insekata. Osim toga, koristi se za ispiranje u slučaju upale grla i usne duplje.

Čaj od lišća i kore jasike
Čaj od lišća i kore ovog drveta često se koristi kao gorki tonik protiv smetnji u funkcionisanju jetre i probavnog trakta, ali i za jačanje organizma. Takođe, nalazi primenu kao sredstvo za smirenje i otklanjanje osećaja slabosti, upotrebljava se i za suzbijanje polenske kijavice, ali i u lečenju kožnih bolesti – ekcema, čireva i opekotina.

Breza
Sok breze, koji se dobija plitkim zasecanjem kore, smatra se jednim od najboljih lekova za bolesti mokraćnih puteva. Ova dragocena tečnost sadrži dosta mineralnih materija i organskih kiselina, pa je odlično sredstvo za osveženje i okrepljenje organizma. Suvom destilacijom kore i drveta breze, iz smole nastaje katran koji se upotrebljava kao antiseptik u dermatologiji. Sok i kora breze bogati su betulinom (naziva se i brezin kamfor) koji se smatra jednim od najjačih prirodnih antikancerogena.

Upozorenje: Konzumiranje čaja od kore breze ne preporučuje se u slučaju težih oboljenja srca ili bubrega, jer može pogoršati stanje.

“DRVENE” ŠPAGETE
Fini, tanki omotač sa mladih grana iseče se na sitne rezance koji se potom pripremaju na sličan način kao špagete. Jelo se može začiniti sosom od biljnog soka. Postoji još jedan način pripreme, po kojem koru treba prvo dobro osušiti i samleti, kako bi se dobio fini prah. Brašno dobijeno na taj način ima više namena, a ako se pomeša s vodom, doda malo soli i praška za pecivo, te dobro izmeša i ispeče, dobiće se ukusan hleb.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *