Iđirot ili vodeni božur raste u barama, močvarama i na obalama reka. Sakuplja se u rano proleće ili u kasnu jesen. Sadrži tanin, škrob, holin, eterično ulje, gume ijednu smolu. Svi ovi sastojci nadzemnog dela biljke, kao i oni koje sadrži koren, veoma su lekoviti. Svež koren iđirota ima jak i odbojan miris koji sušenjem postaje prijatan i trajan i može da zameni cimet.

Čaj od osušenog korena iđirota, primenjuje se kod opšte slabosti organa za varenje, kao i kod bolova i grčeva u crevima usled nadiman ja i lošeg varenja. Kašičicu biljke ostaviti da prenoći u šolji hladne vede, onda malo ugrejati, procediti i piti – po jednu kašiku pre i posle glavnih obroka – bez zaslađivanja. (Krupnije osobe mogu da povećaju dozu na dve kašike, dok za decu, u zavisnosti od uzrasta, treba da bude nešto manja.)

Čaj od idjirota pomaže kod katara želuca i čira na dvanaestopalačnom crevu. Pozitivno utiče na lučenje želudačne kiseline, bilo da je ima previše ili premalo i pojačava apetit (uzimati po jednu kašiku, na pola sata pre jela). Za lečenje kolitisa debelog creva preporučuje se pre i posle obroka, zajedno s poparenim čajem od nevena -sve do potpunog izlečenja.
idjirot caj
Iđirot pomaže kod bolesti jetre i kod bolova koje izaziva kamen u žuči. Uspešno leči slezinu i pankreas. Daje izvanredne rezultate kod bolesti bubrega sa oskudnim mokrenjem i kamena u bubrežnoj bešici. (Pripremiti i koristiti po već navedenom uputstvu.)

Čaj od iđirota preporučuje se i kod svih akutnih bolesti organa za disanje koje počinju s povišenom temperaturom (grip, bronhitis ili zapaljenje pluća): kašiku usitnjenog korena preliti s pola litra ključale vode, poklopiti i posle 20 minuta procediti i piti u gutljajima -po jednu manju šolju, tri puta dnevno.

Kod težih oboljenja pluća, svakog dana (do izlečenja), žvakati osušen koren iđirota i piti ujutro i uveče po šolju čaja od hajdučke trave. Polako sažvakan koren olakšava iskašljavnje, a pomaže i onima koji žele da se odviknu pušenja.