Hajdučka trava (Achillea millefolium) poznata je i pod nazivima hajdučica, stolisnik, belo ivanjsko cveće ili kunića aromatična je biljka oporog mirisa. Raste na livadama, pored poljskih staza, uz šume, pored žitnih polja itd. U narodu je dobro poznata i često upotrebljavana, ali je mali broj onih koji znaju za šta se sve upotrebljava hajdučka trava. (Neki od lekovitih sastojaka kojima ova biljka obiluje još uvek nisu dovoljno proučeni.) Kao i kopriva, ima široku primenu: deluje kod oboljenja želuca i creva (gastritis, čir i kolitis), pojačava apetit, otklanja nadutost i gorušicu, potpomaže funkcije jetre i žuči, poboljšava rad bubrega i podstiče izlučivanje mokraće.

Čaj od hajdučke trave priprema

Čaj se priprema tako što kašičicu svežih ili sušenih listova hajdučke trave prelijemo šoljom ključale vode i ostavimo poklopljeno pet minuta.Zavisno od bolesti koja se tretira jačina čaja tj. količina hajdučke trave se može povećati.

Kod nedostatka apetita pripremiti jači čaj od dve kašike osušene hajdučke trave na šolju ključale vode i piti ohlađeno, pre obroka i u gutljajima.

Kod hroničnog katara organa za varenje, osim čaja od hajdučke trave, može se koristiti mlado i sveže lišće hajdučice – praviti od njega loptice i progutati ili sažvakati, više puta dnevno.

Kod čira na želucu korisno je uzimati ulje od hajdučke trave: jednu kašiku pre doručka i večere 40 dana, a po potrebi i duže.

hajducka trava caj

Čaj (ili tinktura kupljena u apoteci) služi za regulisanje menstrualnog ciklusa i kod bolova u materici i jajnicima, a preporučuje se i za ublažavanje tegoba u menopauzi.
Bolovi prouzrokovani upalom jajnika i pojavom belog pranja najčešće nestaju već posle prve sedeće kupke s čajem od hajdučice. Ove kupke se mogu primenjivati i kod mioma – svakodnevno i duže vreme, ali uz obaveznu lekarsku kontrolu. Sto grama hajdučke trave popariti s pola litra ključale vode, poklopiti i posle pola sata procediti i dodati vodi za kupku koja treba,da traje oko 20 minuta. (Paziti da srce sve vreme bude izvan vode!) Ove kupke se preporučuju i kod noćnog mokrenja dece i odraslih.

Osim što ima pozitivan uticaj na krvotok, ova biljka služi i za pročišćavanje krvi. Piti dve šolje nezaslađenog čaja od hajdučke trave dnevno – ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja – duže vreme. Direktno deluje na koštanu srž i u njoj podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa može da doprinese i ozdravljenju od nekih dugotrajnih bolesti.

U slučaju prehlade i bolova u leđima, gihta i reumatizma, čaj od hajdučke trave treba piti u što većoj količini i stoje moguće topliji.

Kod glavobolje usled osetljivosti na promene vremena, već posle prve šolje čaja dolazi do olakšanja. (Piti toplo i u malim gutljajima.) Redovnom upotrebom čaja od hajdučke trave može se lečiti i migrena.

Hajdučica ulazi u sastav čajnih mešavina protiv kašlja i vlažne bronhijalne astme, jer pomaže izbacivanju sekreta. Za tu svrhu doza za pripremu čaja je 5-10 gr isušene biljke na litar ključale vode: pokriti i ostaviti da odstoji 20 minuta, zatim procediti i piti po jednu šolju, pre ili posle obroka. (Ako čaj uzimate posle obroka, vodite računa da to bude što kasnije.)

Zajedno sa korenom iđirota koji treba žvakati tokom dana, ova biljka zaustavlja krvarenje i pomaže u lečenju najtežih oboljenja disajnih organa.

Čaj od hajdučke trave sprečava i razna druga unutrašnja krvarenja – iz nosa, želuca, bubrega, debelog creva (kod hemoroida) i si. Dobar je kao preventivno sredstvo protiv šećerne bolesti, ali i za njeno lečenje, naročito ako je bolest u začetku. (Piti dva puta dnevno -ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja.)

Osobe obolele od angine pektoris treba da uzimaju dnevno bar pola kašičice svežeg soka od hajdučice (može i čaj).

Zahvaljujući antiseptičkom delovanju, čaj od hajdučke trave, uz dodatak kamilice, preporučuje se ženama za vaginalno ispiranje. Njime treba ispirati ranice, ma gde one bile, ali mora da bude jači od čaja koji se pije.
Kod svih vrsta rana, svežih povreda i opekotina, korisnu primenu nalazi i ulje od hajdučke trave. Na rane, kao i na hemoroide, stavljati obloge od ovog ulja, a opekotine samo premazivati. Za obloge obavezno koristiti sterilizovanu gazu i zavoj. (Deo gaze koji naleže na ranu ne srne se dodirivati prstima.)

Ulje od hajdučke trave recept

Dve šake svežeg i isitnjenog cveta i lista ili 100 gr suvog cveta hajdučice staviti u dobro opranu suvu bocu i dodati (da ogrezne) kvalitetno maslinovo ulje, dobro zatvoriti i držati na suncu ili u blizini nekog izvora toplote 14 dana (može i duže). Ulje zatim procediti kroz čistu gazu i iz lišća istisnuti sve što je još ostalo. Da se ne bi kvarilo, sipati ga u nekoliko manjih sterilizovanih boca i čuvati, dobro zatvoreno, na suvom i tamnom mestu.