Čaj od gloga je najpoznatiji narodni lek za povišen krvni pritisak i probleme sa srcem….

Možda će zvučati pomalo čudno, ali biljka koja je poznati borac protiv brojnih srčanih oboljenja, u određenim zemljama se koristi kao živa ograda. Pa i pored toga, glog se u narodnoj tradiciji već vekovima koristi kao lek protiv različitih oboljenja. Posebno je zanimljiv podatak da se bobice od gloga, odnosno gloginje već vekovima koriste podjednako i u kineskoj i u evropskoj narodnoj medicini. Poznato je da su naše bake koristile gloginje za spravljanje vrlo kvalitetnog napitka, nalik likeru, a u pojedinim krajevime se spravljale i zimnicu od gloginja.
Svakako treba imati na umu da čaj od gloga ima i magijsko dejstvo, jer se vekovima ranije smatralo da upravo ova biljka isteruje demone, te se nije bez razloga koristio upravo glogov kolac da se probije srce demona.

glog caj

Čaj od gloga – lekovito dejstvo

Pored toga što se od crvenih bobica ove biljke, poznatih kao glog, ali i gloginje, te : glogovka, čobančica i pasji ili oštri trn spravlja čaj, danas je u prodavnicama zdrave hrane, ali i bolje opremljenim apotekama moguće naći različite preparate koji su na bazi gloga. Uz neizostavni čaj od gloga, moguće je pronaći i tinkturu ove biljke, te tablete na bazi gloga, te tečni ekstrakt i mnoge druge.

Lekovito dejstvo ovog biljnog čaja se najpre odnosi na kardiovaskularni sistem. Naime, postoje podaci da korišćenje čaja od gloga blagotvorno utiče na cirkulaciju u celokupnom telu, te da zahvaljujući upravo ovom čaju jača srčani mišić.

Kako je zabeležio čuveni doktor Tucakov za spravljanje čaja od gloga se koriste cvet i list, a oni zajedno mogu pomoći u lečenju srčanih problema na prvom mestu, a potom i kod : gušenja, nesanice, nervoze, ali i protiv grčenja materice i slabog tonusa creva, a često se čaj od gloga pominje kao odlično sredstvo za lečenje blago povišenog krvnog pritiska.

Ne zaboravite najbitniju stvar kada je čaj od gloga u pitanju, te njegovo korišćenje za bilo koji zdravstveni problem: uvek, ali uvek je preporučljivo da čaj od gloga koristite pod nadzorom stručne osobe, to jest kvalifikovanog lekara ili fitoterapeuta. Nakon toga, ne zaboravite da osobi koja vam prepisuje terapiju obavezno kažete koje sve lekove koristite i koje ste koristili neposredno pre nego što ste se odlučili za čaj od gloga. Ukoliko osetite bilo koju od navedenih nuspojava, najpre prestanite da koristite čaj od gloga i to odmah, te se obratite kvalifikovanoj osobi, to jest lekaru ili fitoterapeutu koji vam je čaj od gloga i prepisao.

U suštini, čaj od gloga se u kućnim uslovima može pripremati na tri različita načina, s tim što je neophodno da ispoštujete uputstvo za pripremu koje ćete dobiti od vašeg kvalifikovanog lekara ili fitoterapeuta koji vam je prepisao lečenje čajem od gloga.

Čaj od gloga za pritisak

Imajte na umu da je ovo samo jedan od mogućih načina pripreme čaja od gloga za pritisak i da svakako nije primenljiv na sve osobe, tako da je svakako neophodno pre korišćenja da se posavetujete sa kvalifikovanim lekarom ili fitoterapeutom.

Pomešajte četiri vrste čaja i to od : gloga, belog luka, rastavića i imele. Od svakog uzmite po 25 grama, tako da dobijete ukupno 100 gr biljne mešavine.
Potom, od spravljene mešavine biljaka skuvajte čaj, tako što ćete 2 supene kašike čaja popariti sa 3 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Potom čaj procedite i dobijenu količinu podelite na dva dela, pa pijte pre jela tokom dana.

Ukoliko vam se ne dopada ova kombinacija čaja od gloga za pritisak, možete spraviti čajnu mešavinu i od drugih biljaka. Pomešajte 20 gr cveta gloga sa istom količinom : kamilice, maslinovog lista, imele i belog luka. ž
Za koju ćete se od varijanti čaja od gloga za pritisak odlučili apsolutno zavisi od preporuke onoga ko vas leči.

Čaj od gloga u trudnoći

Koliko je poznato prema dosadašnjim istraživanjima, čaj od gloga je strogo zabranjen u trudnoći, jer može izazvati brojne neželjene reakcije. Uobičajene nuspojave, koje se ne javljaju samo u trudnoći, pored mučnine, mogu biti i blagi osip na koži, kao i znojenje, pospanost, te vrlo često i vrtoglavica. A kako nuspojave koje su zabeležene do sada mogu izazvati i različite probleme sa disanjem, te lupanje srca, sasvim je jasno zbog čega je čaj od gloga zabranjen u trudnoći i zbog čega se uvek preporučuje korišćenje ovog čaja pod nadzorom stručnog lica, ili kvalifikovanog doktora ili fitoterapeuta.

Kontraindikacije

Iako je čaj od gloga vrlo koristan u lečenju različitih oboljenja, valjalo bi da obratite pažnju na nuspojave, to jest neželjena dejstva koja se mogu pojaviti usled konzumiranja ovog čaja.
No, nuspojave prilikom korišćenja ovog čaja se mogu sprečiti prvenstveno tako što ćete ga piti, recimo 5 do 7 dana, a potom obavezno napraviti pauzu u trajanju od 2 do 3 dana.
Imajte na umu da nekontrolisano korišćenje čaja od gloga može da izazove ne samo mučninu, koja je uobičajena ukoliko se pretera, već i trovanje. Baš iz tog razloga se naglašava da tokom sprovođenja terapije čajem od gloga osoba mora da bude pod kontrolom stručnog lica, bilo lekara kvalifikovanog za ovakav način lečenja, bilo fitoterapeuta.

Iako čaj od gloga ima veliku lekovitu moć, ne zaboravite i na nuspojave koje se javljaju usled njegovog korišćenja i nemojte se igrati da čaj od gloga i napitke spravljene od njega koristite na sopstvenu ruku.

Čaj od gloga cena

U supermarketima, prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama se može pronaći čaj od gloga različitog kvaliteta po veoma povoljnim cenama.Dana se u svim bolje snabdevenim supermarketima može pronaći glogov čaj od osušenog cveta i lista ove biljke u filter kesicama.Proizvodjač je d.o.o. Flora-Vodni do a dodatne informacije se mogu dobiti na telefon 018 855 590.Cena kutije sa dvadeset filter kesica je ispod 50 dinara.

Glogov čaj pripremanje

Priprema glogovog čaja je veoma jednostavna: filter kesicu od 1 gr biljne sirovine prelijte sa 1 dl vrele vode i ostavite 10 minuta.Možete pripremiti i piti ovaj čaj 3 puta dnevno.Kako se pripprema glogov čaj sirovne koju ste sami ubrali ili kupili pročitajte u nastavku priče o glogovom čaju.