Čaj od gloga kao lek

Sigurno ste već čuli da se čaj od gloga sve više koristi kao lek za srce i kardiovaskularne tegobe? Zašto je to tako i čemu glog duguje svoju lekovitost, otkrićemo u okviru ovog članka.

Glog je gust, trnovit grm iz porodice ruža, koji raste u područjima sa vlažnim klimatskim uslovima širom sveta. Čaj od gloga je najpoznatiji po svojim medicinskim upotrebama i prvenstveno za kardiovaskularno zdravlje. Aktivna jedinjenja su izvedene iz lišća, cveta i plodova, koje imaju neprijatan miris i blago gorak ukus. Mnoge kulture kroz istoriju su prepoznale lekovitost gloga za srce, uključujući i stare Grke i Indijance. Pre upotrebe čaja od gloga u lekovite svrhe, trebalo bi da se obratite lekaru.

Čaj od gloga kao lek se prevashodno upotrebljava za kardiovaskularne uslove.

glog caj

Zdravlje srca

Čaj od gloga kao lek se može koristiti kao srčani tonik, jer može poboljšati kardiovaskularnu funkciju kod ljudi. Efekat čaja od gloga je da povećava priliv krvi i kiseonika u srce, tako da poboljšava cirkulaciju krvi u organizmu. To zauzvrat može pomoći ljudima da se oporave brže od srčanog udara i drugih bolesti koje su u vezi sa ovim delom tela. Može pomoći i kod visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, koronarne bolesti srca i poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima tela. Pijenje čaja od gloga na dnevnom nivou može pomoći u jačanju arterija i smanjuje nivo zapaljenja ili začepljenja u njima, čisti sistem – tako da srce može da radi svoj posao bolje.

Anksioznost

Čaj od gloga kao lek je takođe koristan za tretiranje anksioznosti. Primarni simptomi anksioznosti su zategnutost u grudima i lupanje srca. Glog može imati isti mehanizam delovanja za anksioznost kao što to čini za bolesti srca, jer smanjuje otpor protoku krvi u telu, čime snižava krvni pritisak i napetost.

Glogov čaj upotreba

Koji se delovi biljke glog koriste? Glog bobice – zajedno sa listovima i cvetovima – dobar su izvor antioksidanasa, zaštitnih za srce, kao što su oligomerni procianidini i kvercetin, što može da objasni zašto čaj od gloga ima takav afinitet za zdravlje srca.

Glogov čaj – upotreba: čaj od gloga je bogat antioksidantima i vitaminima, kojima duguje svoju lekovitost. Naime, glogov čaj je upakovan sa mnogo različitih korisnih antioksidanata i aktivnih jedinjenja koja mogu da spreče štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Pomaže da se bolje zaštite naše ćelije od anomalija i oštećenja, što zauzvrat štiti od razvoja nekih vrsta kancera. Glogov čaj je takođe bogat vitaminom C koji čini veliki deo za izgradnju imuniteta. Ovaj čaj sadrži male količine vitamina A, neke vitamine B grupe, kalijum i magnezijum.

Glogov čaj se, upravo zahvaljujući svom antioksidantnom i vitaminsko-mineralnom sastavu, najviše upotrebljava kod kardiovaskularnih tegoba. Potrebno je piti glogov čaj nekoiko meseci, pod nadzorom lekara, kako bi se ispoljili pozitivni efekti ovog prirodnog leka.

Čaj od gloga kako se sprema

Kako se sprema čaj od gloga? Čaj od gloga se sprema od njegovih osušenih plodova, tj. bobica, ali i od listova i cvetova. Najbolje da se pre početka upotrebe čaja od gloga u medicinske svrhe konsultujete sa lekarom, kako biste se upoznali sa eventualnim neželjenim dejstvima ovog čaja.

Čaj od gloga – recept:

Sipajte 1 šolju ključale vode preko 1 kašičice cvetova ili listova gloga – ili mešavine ova dva. Neka čaj odstoji 10 minuta, a zatim procedite i pijte 1 šolju čaja svakog jutra i večeri tokom više meseci (početak njegovog delovanja je veoma postepen). Bobice se takođe mogu koristiti da napravite čaj od gloga. Međutim, da bi bili podjednako efikasni kao cveće ili listovi, plodovi gloga, tj. glogove bobice se moraju potopiti oko 12 sati.

Uzmite 1 kašiku osušenih glogovih bobica i stavite ih u posudu za kuvanje čaja, te sipajte 2 šolje vode preko njih. Kuvajte bobice na umerenoj temperaturi, dok voda ne provri, a potom smanjite temperaturu i kuvajte čaj od gloga još nekih 10-15 minuta. Procediti i piti čaj 2-3 puta dnevno po 1 šolju. Po želji, možete dodati med ili limun.

Nemojte koristiti čaj od gloga za lečenje istovremeno sa lekovima za snižavanje krvnog pritiska, bez medicinskog nadzora, jer može da pojača performanse ovih lekova.

Čaj od gloga za pritisak

Studija objavljena u “Phytotherapy Research” u feruaru 2002. godine, otkrila je da ekstrakt gloga ima efekta na sniženje krvnog pritiska kod ljudi sa blago visokim krvnim pritiskom. Studija ispituje malu dnevnu dozu ekstrakta glogovog cveta i lista – nije bilo naučne studije o čaju od glogovih bobica do danas. Smatra se da je čaj od glogovih bobica koristan za lečenje visokog krvnog pritiska koji je posebno u vezi sa stresom. Čaj od gloga za pritisak daje odlične rezultate, a podjednako se može koristiti i kod visokog i kod niskog krvnog pritiska, jer zapravo ima efekat da stabilizuje krvni pritisak.

Čaj od gloga za srce

Čaj od gloga za srce se konvencionalno koristi za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih poremećaja. Mehanizam delovanja: smatra se da antioksidantni sadržaj u glogu uzrokuje dilataciju glatkih mišića srca i krvnih sudova, smanjuje njihov otpor i povećava protok krvi. Kod sledećih srčanih tegoba možete imati koristi od dilatacije (proširenja) krvnih sudova: angina pektoris, ateroskleroza, kongestivna srčana insuficijencija i hipertenzija. Osim toga, konzumiranje čaja od gloga može povećati snagu i učestalost kontrakcija srca.

Bol u grudima i srčana insuficijencija

Tradicionalno, čaj od glogovih bobica se koristi za ublažavanje angine – ili bola u grudima – u vezi sa kongestivnom srčanom insuficijencijom i ograničenim dotokom krvi do srca. Savremena naučna istraživanja koja se sprovode sa listovima i cvetovima gloga, pokazala su da biljka može poboljšati simptome kongestivne srčane insuficijencije poput umora i kratkog daha kada se koristi kao dodatak tretmanu. Iako ne postoje naučne studije do sada urađene sa efektima čaja od glogovih bobica, ovi plodovi sadrže slične flavonoide i druge sastojke kao list i cvet, možda u manjim količinama.

Doziranje

Kada je doziranje čaja od gloga u pitanju, kao što smo već rekli, piti najviše 2-3 šolje čaja dnevno. Ovaj tretman bi trebalo sprovoditi najduže 3 meseca, pod nadzorom lekara. Napominjemo, nemojte koristiti čaj od gloga za lečenje istovremeno sa lekovima za snižavanje krvnog pritiska, bez medicinskog nadzora, jer može da pojača performanse ovih lekova.

Da li postoje nuspojave

Da li postoje nuspojave čaja od gloga? Glog je biljka koja ima nekoliko sporednih efekata, ali zbog svoje sposobnosti da efikasno leči srce i krvni pritisak, neželjeni efekti koji se javljaju su često u vezi sa ta dva sistema. Čaj od gloga se obično smatra sigurnim, međutim, upozorava se na to da glog može da poveća efekte srčanih lekova kao što su digitoksin i ne treba da se koristi u kombinaciji sa biljkama koje sadrže kardiotonične glikozide. Ako imate problema sa srcem, važno je da se konsultujete sa lekarom pre započinjanja bilo kakvog alternativnog tretmana. Čaj od gloga je najbolje uzimati tokom najmanje 3 meseca za najveću korist, kada je zdravlje srca u pitanju.

Kako je glog toliko efikasan u lečenju mnogih tegoba srca, takođe može izazvati neželjene efekte ako se uzme od strane onih koji to ne trebaju. Dok se koristi za lečenje srčane palpitacije, jedna od nuspojava može biti povećanje palpitacije srca. Lupanje srca ili ubrzan rad srca su često znak predoziranja. Druge neželjene reakcije koje uključuju srce su povećavanje bola u grudima i umor tokom aktivnosti.

Mučnina je bio jedan od najčešće uočenih neželjenih efekata čaja od gloga, zajedno sa vrtoglavicom i krvarenjem iz creva.