divizma caj priprema

Beloperka, divlji tabak, vučji rep, kraljevska sveća, svećnjak, lopen ili jednostavno – divizma – je biljka od koje se priprema izvrstan čaj, šolja puna zdravlja. Ovo je detaljan pregled svih zdravih svojstava divizme, zasnovan na dokazima.

Šta je divizma ?

Naučno ime divizme je Verbascum thapsus i potiče iz Azije, severne Afrike i Evrope, a postepeno je dospela i do Australije i Amerike.

Verbascum thapsus je prirodno široko rasprostranjena od severne Afrike, Azije i Evrope do istočne i zapadne Kine, britanskih ostrva, Skandinavije, Sibira i južnih Himalaja. U severnoj Evropi raste od nivoa mora pa do visine od 1850m, a u zapadnoj Kini raste na visini od 1400 – 3200 metara.

Lekovita biljka divizma karakteristike

Divizma je dvogodišnja biljka, obrasla je dlakama i može da izraste do visine od 3m pa i više. Ima male žute cvetove, gusto zbijene u grozdastu cvast na visokoj stabljiki koja štrči iz velike grupe listova. Može se naći u različitim staništima ali je najrasprostranjenija na sunčanim područjima.

lekovita biljka divizma

Divizma je samonikla korovska biljka i obilato proizvodi seme koje može da miruje duži vremenski period dok se ne razviju uslovi pogodni za klijanje. Za klijanje semena je potreban otvoren prostor tako da ne spada u agresivno invazivne vrste. Ona pruža utočište mnogim insektima od koji mnogi mogu biti štetni za druge biljke. Premda ih je lako iščupati rukom, jednu po jednu, nije lako trajno raščistiti veće populacije.

Pretežno se koristi za biljne lekove sa dobro poznatim emolijentnim i adstrigentnim dejstvima. Lekovi od divizme su posebno korisni kod kašlja i problema vezanih za isti, međutim, koriste se i za spoljnju upotrebu za različite kožne probleme. Divizma se koristi i za boje, kao i za baklje.

Divizma čaj priprema

divizma caj priprema

Kako se priprema čaj od divizme ?

Sastojci za čaj od divizme su lišće ili cvetovi koji se beru direktno sa zdrave biljke ili kupuju u suvom obliku u prodavnicama zdrave hrane. Vodite računa pri rukovanju lišćem jer može da izazove kontaktni dermatitis.

Narodni travari su kuvali čaj od divizme tako što su 7 svežih ili suvih listova divizme i nekoliko cvetova prelivali sa 5 šolja ključale vode i ostavljali da odleži 10 minuta. Pre upotrebe su čaj cedili kroz grudnjaču da bi uklonili dlake sa listova jer one mogu da nadraže grlo.

Pored lišća i cvetovi se koriste za pripremu čaja jer od cvetova on dobija sladak ukus. Vodite računa da u cvetovima nema semena jer je ono toksično.

Detaljno uputstvo za pripremu šolje čaja od divizme:

 • Uzmite dve kašike suvih cvetova ili lišća.
 • Šolju vode stavite na štednjak i kada provri dodajte divizmu.
 • Pokrijte posudu za kuvanje poklopcem i ostavite bar 10 do 15 minura.
 • Uzmite cediljku ili filter papir za kafu i procedite napitak kako u njemu ne bi bilo dlačica jer mogu da izazovu alergiju ili iritaciju grla.
 • Dodajte mleko ili med, prema ukusu.

Upozorenje

Ne koristite divizmu koja raste u divljini, pored parkinga ili puta jer može da sadrži toksine

Čaj od divizme za ublažavanje kašlja

Sastojci:

 • 30g lišća ili cveta divizme.
 • 30g cveta nevena
 • 7-8g korena belog sleza
 • 15 g korena sladića

Pripremite čaj na isti način kako je to već opisano i dobićete umirujući, prirodno zaslađeni mukokinetički napitak koji će umiriti i najuporniji šišteći kašalj.

Čaj od divizme protiv prehlade

Sastojci:

 • 45g lišća divizme
 • 30g bobica zove
 • 30g bokvice

Pripremite čaj prema datim uputstvima da biste ublažili simptome obične prehlade. Ovo je posebno delotvorno kod osoba kod kojih se brzo javljaju bronhijalni problemi svaki put kada se prehlade.

Čaj od divizme za lečenje akni

Sastojci:

 • 15g cveta divizme
 • 7-8g cveta kamilice
 • 20g maslačka
 • 20g divlje maćuhice (dan i noć)

Pripremite čaj prema uputstvima. Ovaj čaj, pojačan dobrom ishranom i velikim količinama nezaslađenih pića pomaže jetri da filtrira toksine i čisti kožu.

Čaj od divizme za ublažavanje tegoba od hemoroida

Za lečenje iritacija izazvanih hemoroidima, pripremite jak čaj od divizme: dve kašike cveta ili lišća i litar vode. Skuvajte čaj i ohladite ga i proverite da li ste ga dobro procedili. Nanosite na zahvaćeno mesto 2 – 3 puta dnevno ili nakon mokrenja.

Kako čaj od divizme utiče na zdravlje

Konzumiranje čaja od divizme je višestruko korisno:

Lečenje prehlade i gripa

Kao što smo već rekli, ekstrakt lišća divizme ima mukokinetička i antibakterijska svojstva, što čaj od divizme čini odličnim kućnim lekom u slučaju gripa ili prehlade sa dosta sekreta. Prema medicinskim istraživanjima, saponini prisutni u divizmi su zaslužni za njeno mukokinetičko dejstvo. Divizma pomaže i da se smanji količina mukusa pa tako i zapušenost disajnih organa.

Saznajte više>>>  Lekovita biljka divizma

Lečenje astme, alergija i bronhitisa

Čaj od divizme je efikasno sredstvo za lečenje bronhitisa, astme i alergija usled istih faktora koji su korisni protiv tuberkuloze, gripa i prehlade – on je prirodni mukokinetik, deluje antiupalno, antibiotik je i smanjuje zagušenja.

Na divizmu se gleda prvenstveno kao korisnu za respiratorna oboljenja (mada je njena primena mnogo šira) i tu je definitvno izuzetna kod lečenja i zaštite od respiratornih poremećaja i problema sa disanjem. Za lečenje problema sa plućima prvenstveno se koristi lišće. Njegova upotreba se preporučuje uvek kada pacijent ima slabo i šišteće kašljucanje, posebno u sličajevima kada se šišteće kašljucanje pojavljuje i nestaje, što ukazuje da suženja postaju hronična.

Čaj od divizme je koristan i u slučaju suvoće respiratornog trakta koje vodi zaustavljanju prirodnog iskašljavanja, a za lečenje ovog problema obično se kombinuje sa korenom belog sleza. Istraživač džim Mekdonald izlaže korisno delovanje divizme protiv suvog kašlja:

„Najčešće korišćen deo divizme je njeno lišće i spada u prve biljne lekove koji se smatraju efikasnim za lečenje suvog kašlja i začepljenja; to je brilijantan mukokinetik. Mukokinetici olakšavaju plućima da izbace šlajm i sluz, tako što ih odvajaju od zidova pluća i omogućavaju da se izbace putem kašlja; stoga, divizma stimuliše kašalj, čak i ako je to simptom koji se leči. Ono što divizma radi jeste pomaganje organizmu da mnogo delotvornije prirodno reaguje na zapušenje – kašljem.“

Divizma ne deluje samo mukokinetički i umirujuće, već sprečava i infekcije da se šire i ugnezde na nežnom tkivu respiratornog sistema. Zato je ona sjajna za mnoge poremećaje disajnih puteva – od suženja ili suvoće, do bronhitisa, astme i drugih hroničnih bolesti i tegoba respiratornog sistema. Metju Vud je primetio da je u nekoliko slučajeva primene ovog leka došlo do istovremene slabosti pluća i bubrega.

Cvetovi i lišće divizme su korisni i za nanošenje na grudni koš, a i pored toga što nema isparljiva ulja kao nana, eukaliptus i sl., aroma ovih biljki se dobro kombinuje sa čajem od divizme koji tako prodire dublje u telo i prenosu svoje lekovito dejstvo na pluća.

Antiinflamatorno dejstvo

Zahvaljujući sadržaju verbaskozida, divizma ima prirodno antiupalno dejstvo. Verbaskozid ima antimikrobno dejstvo, a posebno je efikasan protiv zlatnog stafilokoka.

Antibakterijsko dejstvo

Divizma sadrži prirodne antibakterike. Ovakav njen sastav je čini korisnim sredstvom za lečenje infekcija.

Korišćena je za lečenje tuberkuloze jer sprečava razmnožavanje mikobakterije, bakterije koja je uzročnik ove bolesti. Za to je zaslužan verbaskozid u njenom sastavu. Medicinska ispitivanja su pokazala da verbaskozid ima odlično dejstvo proitiv stafilokoknih infekcija.

Lečenje poremećaja varenja

Ispijanje čaja od divizme se pokazalo korisnim za lečenje velikog broja problema sa varenjem, kao što su konstipacija, hemoroidi, dijareja i infekcije bešike. Povremeno se koristi i protiv crevnih glista.

Grčevi

Čaj divizme ima antispazmodičko dejstvo pa pomaže da se ublaže stomačni grčevi ili menstrualni grčevi koji su povezani sa gastričkim tegobama.

Sedativno dejstvo

Čaj od divizme ima prirodno sedativno delovanje i koristan je za lečenje anksioznosti, stresa i nesanice.

Smiruje kožu

Nanošenje čaja od divizme na iritirane površine kože može da ublaži nelagodu koja se javlja usled opekotina, osipa, plikova ili posekotina. Pošto je divizma antinflamator i antibakterik, pomoći će da se ublaži stanje kože prouzrokovano upalom ili bakterijama.

Ublažava bol u zglobovima

Divizma ima antiinflamatorno dejstvo koje ublažava bolove u mišićima i zglobovima tako što smanjuje otok i upalu.

Mukokinetičko dejstvo

U časopisu Komplementarna i alternativna medicina zasnovana na dokazima je 2010. objavljen članak o istraživanju koje je otkrilo da se čaj od lišća divizme konvencionalno koristi kao mukokinetik jer pomaže izbacivanju mukusa iz grudnog koša. Antireumatsko i mukokinetičko dejstvo čaja od divizme kod pacijenata izaziva kašalj i izbacivanje šlajma iz pluća i grla. Takođe podmazuje respiratorne površine i smanjuje otok, a time ublažava i nadraženost.

Čaj od divizme za kožu

Suva koža obično izaziva probleme tokom hladnih zimskih meseci. Međutim, ne morate više da brinete, suvoj i isperutanoj koži je došao kraj. Pijte čaj od divizme i on će vas hidrirati.

Hranljiva vrednost čaja od divizme

Brojna su blagotovrna dejstva čaja koji se priprema od lišća ove zadivljujuće biljke. Divizma je prepuna korisnih vitamina, kao što su vitamini B2, B5, B12, E i D. Tako jača zdravlje kostiju i pomaže boljoj apsorpciji kalcijuma. Grupa B vitamina reguliše napade gladi i pomaže mršavljenju. Ako pokušavate da skinete neki kilogram, pripremite čaj od divizme i pijte ga svakog dana.

Čaj od divizme je riznica puna minerala, flavonoida i holina koji su potrebni organizmu. Idealnu dnevnu dozu magnezijuma možete dobiti pijući čaj od divizme.

Antiseptičko dejstvo čaja od divizme

Čaj od divizme se može koristiti kao antiseptik za manje opekotine i otvorene rane. Skuvajte čaj od cvetova i očistite njime posekotine, rane i opekotine. Ne samo da će delovati analgetski i umirujuće, već će pomoći da rane brže zacele i to bolje od mnogih lekova. Čaj od divizme je dobar i protiv kožnih infekcija kao što je dermatofitoza.

Poboljšava funkciju štitne žlezde

Kod pacijenata koji pate od bolesti štitne žlezde, divizma može da pomogne u poboljšanju funkcije štitne žlezde. Njena svojstva prirodnog čistača sprečavaju pojavu infekcija bešike i urinarnog trakta.

Antioksidativna svojstva

Čaj od divizme se koristi i kao antioksidans. Ovaj napitak uspostavlja ravnotežu u crevima pa se koristi za lečenje i konstipacije i dijareje.

Leči rane

Kada se primenjuje spolja, hladan čaj od divizme pomaže kod ublažavanja i smanjenja hemoroida jer sadrži veliku količinu biljnog lepka.

Ovaj napitak ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Stoga je efikasan lek za rane jer ih čisti i sprečava infekciju. Kada se nanese na kožne osipe i opekotine, deluje umirujuće i povećava brzinu zaceljenja.

Lečenje tuberkuloze

Ekstrakt lišća divizme je u Evropi upotrebljavan kao lek protiv tuberkuloze još u XVI veku. Studija iz XVIII veka pokazuje da je divizma pomogla da se ublaže simptomi kod nekoliko tuberkuloznih bolesnika u bolnici sv. Vinsenta u Birmingemu u Engleskoj. Verovanje da je lečenje divizmom u ranom stadijumu bolesti moglo da dovede do potpunog oporavka, bilo je široko rasprostranjeno.

Savremeni naučni eksperimenti i medicinska ispitivanja pokazuju da divizma ima mukokinetičko i antibakterijsko dejstvo, a oba su potrebna kod lečenja poremećaja respiratornih organa. Premda njeno delovanje na mikobakteriju, bakteriju koja uzrokuje tuberkulozu, nije detaljno ispitivano, rađena su ispitivanja na drugim bakterijama sa pozitivnim ishodom i velikim uspehom, a druge biljke koje pripadaju istoj vrsti kao i divizma, posebno su ispitivane zbog delovanja na mikobakteriju i to sa uspehom.

Potrebno je još ispitivanja ali korisno delovanje divizme kao prirodnog leka protiv tuberkuloze obećava, kao što možemo da vidimo iz istorijskih dokaza i modernih ispitivanja.

Rizici i neželjena dejstva čaja od divizme

Na žalost, čaj od divizme nije bez neželjenih dejstva:

 • Seme divizme je toksično. Seme divizme ima visok sadržaj rotenona. To je štetna i toksična supstanca koja može da dovede do štetnih dejstava ako se proguta, posebno ako se seme koristi redovno ili svakodnevno. Prema PAN bazi podataka o pesticidima, unos rotenona može da izazove stomačne grčeve, dijareju, konvulzije i povraćanje. Stoga, dobro prverite da li na cvetovima divizme ima semena pre nego što pripremite čaj. Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju čaj od divizme, bilo da je od cvetova ili listova, zbog njegovih štetnih dejstava.
 • Iritacija kože. Generalno, čaj od lišća divizme je bezbedan biljni napitak i može se piti redovno. Mađutim, neka ispitivanja su pokazala da česta upotreba ovog čaja može da izazove iritaciju kože. Korišćenje divizme, u obliku tečnog ekstrakta ili čaja, na koži može da izazove osip, crvenilo ili druge ozbiljne kožne probleme.
 • Problemi sa disanjem. Kod nekih osoba čaj od divizme može da dovede do otežanog disanja. Neka od štetnih dejstava čaja od divizme na respiratorni sistem uključuju i otežano udisanje, stezanje u grudnom košu, suženje grla i upalu zida grudnog koša.
 • Dodatna štetna dejstva. Čaj od lišća divizme može da dovede do još nekih neželjenih dejstava kod osoba koje ga redovno piju, mada nijedno od njih nije poznato kao ozbiljno ili opasno. U ta dejstva spadaju i neobičan zamor, upala pluća ili kože i zbunjenost koja se povezuje sa hipnotičkim dejstvom divizme.

Kontraindikacije

Čaj od divizme se ne sme davati deci, trudnicama i dojiljama bez prethodne konsultacije sa lekarima.

Čaj od divizme sadrži kumarin koji može da poveća šanse za pojavu krvarenja kada se uzima sa lekovima koji povećavaju rizik od krvarenja, kao što su heparin, aspirin i varfarin; antikoagulantima kao što je klopidogrel i nesteroidnim antiinflamatorima uključujući i ibuprofen ili naproksen.

Zaključak

Čaj od divizme je veoma koristan za zdravlje. Zbog antiinflamatornih svojstava može biti od koristi pri lečenju različitih oboljenja, kao što su prehlada, grip, astma, alergije, bronhiltis ili tuberkuloza. Umiruje rane  i ima snažno analgetsko dejstvo.

S druge strane, čaj od divizme ima i nekih štetnih dejstava kojih morate biti svesni. Najvažnije neželjeno dejstvo je nelagoda u stomaku (bol, dijareja, konvulzije ili čak i povraćanje) koju izaziva satojak rotenon.

Pre nego što počnete da koristite čaj od divizme konsultujte se sa lekarom i tražite savet. Nemojte piti čaj od divizme bez saglasnosti lekara!