bosiljak caj

bosiljak cajBosiljak je aromatična biljka koje ima nekoliko različitih vrsta. Uzgaja se širom raznih delova sveta i najčešće se koristi u kulinarske svrhe. Međutim, budući da bosiljak ima prijatan ukus i da je bogat vitaminima, pokazao se i kao odličan sastojak raznih čajeva.

Bolovi u stomaku

Ukoliko vas muče bolovi u stomaku, čaj od bosiljka je prirodan način da smirite i opustite digestivni sistem. Ovaj čaj će vam pomoći da smirite organizam, a vitamini i minerali koje sadrži, kao što je kalijum, smanjuju osećaj mučnine i grčeva u stomaku.

Bogat vitaminima i antioksidansima

Bosiljak je između ostalog bogat vitaminima A i C, gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Ovi vitamini i minerali obogačuju vaše telo, čime mu pružaju mogućnost da obavlja svoje funkcije na višem nivou. Velika količina antioksidansa u ovom čaju je od velikog značaja za zdravlje onih koji ga piju. Antioksidansi sadrže sastojke koji pomažu telu u detoksikaciji enzima i povećanju protoka krvi. Pored toga, obećavajuće istraživanje Nacionalnog instituta za istraživanje kancera je pokazalo da čajevi bogati antioksidansima, kao što je čaj od bosiljka, mogu pomoći u prevenciji kancera.

Efekti podmlađivanja

S obzirom da je čaj od bosiljka tako zdrav i bogat vitaminima, nije ni čudo što se oni koji ga piju osećaju sveže i podmlađeno nakon toga! Okrepljujući efekti mogu biti korisni za one koji imaju probleme sa stalnim umorom i gubitkom energije.

Ne samo da je čaj od bosiljka siguran i prirodan, nego je i neverovatno zdrav. Lako ga možete pronaći u raznim lokalnim ali i onlajn prodavnicama, kao što je „Buddha Teas“, što ga čini jednim od najboljih, pristupačnih čajeva koji se mogu svakodnevno piti. Čaj od bosiljka je dobar izbor u bilo koje doba dana. Dobar je za svakoga ko želi da se ugreje nekim toplim napitkom koji je ukusan i relaksirajući, kao i za one koji žele malo da ojačaju svoj organizam.

Bosiljak ima značajna lekovita svojstva i koristi se za razne medicinske probleme. Evo nekih od osnovnih upotreba bosiljka.

Lečenje

Bosiljak ima sastojke koji poboljšavaju memoriju i koji deluju kao tonik za nerve. Veoma je koristan za uklanjanje sekreta iz disajnih puteva. Takođe se smatra da čaj od bosiljka čini stomak jačim i manje uznemirenim. Kada se koristi sa medom i đumbirom, efektivno leči astmu, brinhitis i druge respiratorne bolesti.

Prehlada i temperatura

U indijskoj kulturi, čaj od bosiljka se koristi za prehlade, groznice, pa čak i za neke ozbiljne bolesti kao što je malarija. Mešavina za čaj od bosiljka i kardamoma brzo smanjuje temperaturu. Koristi se u mnogim ajurvedskim lekovima za zaustavljanje upornog kašlja. Takođe pomaže u lečenju upale grla.

Srčani problemi

Čaj od bosiljka pomaže i kod srčanih problema, kao i kod slabosti srca do koje dolazi usled nekog srčanog poremećaja. Takođe pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi.

Problemi sa očima

Bosiljak vam može pomoći da popravite vid, naročito ako imate nedostatak vitamina A. Takođe je efektivan u slučajevima noćnog slepila.

Medicinski problemi kod dece

Čaj se može davati deci kada imaju stomačni grip koji izaziva mučninu, povraćanje, ili dijareju. Takođe će smanjiti temperaturu kod decekoja imaju stomačni virus.

Otklanjanje stresa

Bosiljak se vekovima koristi kao lek za otklanjanje stresa. Ako svakodnevno pijete čaj od bosiljka, pomoći će vam da ostanete smireni i opušteni u najstresnijim situacijama.

Počnite da pijete najmanje jednu šolju ovog čaja dnevno, kako biste omogućili sebi da stresnim situacijama prilazite smireno i opušteno.