Saznajte:

– biljka anis
– čaj od anisa
– anis čaj priprema
– kao lek
– za želudac

Anis biljka

Anis biljka pripada porodici Apiaceae, a vodi poreklo iz istočnog Mediterana i jugozapadne Azije. Ukus ove biljke, koja se koristi kao začin, je sličan drugim začinskim biljkaa, poput sladića ili komorača. Narodni nazivi za ovu biljku su: aniš, slatki komorac, slatki kopar, slatki janež itd.

Anis je jednogodišnja zeljasta biljka koja može da naraste i preko 90 cm u visinu. Stabljika je meka, šuplja i prekrivena dlačicama. Pri dnu stabljike listovi su jednostavni, a pri vrhu stabljike su u obliku pera. Cvetovi su bele boje i sakupljeni su u štitaste cvasti, a imaju i veoma prijatan miris. Plod je duguljasti i suv šizokarp. Anis biljka predstavlja hranu larvama nekih insekata iz porodice leptira.

anis caj

Plod i seme anisa se koriste kao začin i kao lek, a eterično ulje anisa se koristi i u kozmetici. Plod se sakuplja u avgustu.

Anis je prvi put kultivisan u Egiptu i na Bliskom istoku, ali je vremenom počeo da se uzgaja i u Evropi, zbog svojih medicinskih svojstava. Anis biljka najbolje uspeva na plodnoj i dobro dreniranoj podlozi, gde ima puno svetlosti.

Anis sadrži: proteine, masno ulje, esencijalno ulje, šećer, alkohol, gvožđe i druge dragocene sastojke.

Čaj od anisa

Čaj od anisa je izuzetno cenjen i korišćen kao prirodni lek protiv mnogih tegoba, a naročito želudačnih.

Pije se posle jela, kako bi poboljšao varenje hrane i otklonio neprijatne simptome poput nadutosti i nadimanja.

Čaj od anisa se pravi od semenki ove biljke, koje su izuzetno lekovite.

Čaj od anisa pospešuje izlučivanje mokraće, i na taj način deluje pozitivno na rad bubrega.

Koristi se za lečenje respiratornih tegoba, ublažava kašalj i olakšava iskašljavanje sluzi iz disajnih organa, a može se koristiti i protiv astme.

Anis čaj će regulisati i probavu, tako da deluje protiv proliva ili zatvora.

Anis je odličan prirodni lek protiv prehlade, a možete ga koristiti kao začin kada kuvate vino protiv prehlade ili nazeba.

Patite od nesanice? Ne brinite, čaj od anisa će izlečiti i ovaj problem.

Čaj od anisa priprema

Čaj od anisa priprema: potrebno je jednu kašičicu osušenih semenki anisa preliti sa šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Zatim procediti čaj i piti 3 puta dnevno posle jela. Čaj od anisa će poboljšati varenje hrane, ublažiti nadutost i gasove.

Anis kao lek

Anis se prevashodno koristi kao začinska biljka. Međutim, poseduje i brojna lekovita svojstva. Anis kao lek se najviše koristi protiv nadimanja i nadutosti – odličan je lek za želudačne tegobe i poboljšava varenje hrane.

Anis, kao i mirođija, sadrži anetol, koji je fitoestrogen, pa se koristi za lečenje ženskih tegoba, poput menstrualnih grčeva i bolova.

Eterično ulje anisa se koristi kao insekticid, protiv vaški i grinja, koje često parazitiraju i na čoveku. Koristi se i protiv glista kod male dece. Anis je takođe i afrodizijak.

Anis čisti krv. Jača nervni sistem i otklanja nesanicu. Koristi se za lečenje respiratornih tegoba (uklanja sluz iz disajnih organa). Deluje pozitivno na bubrege (podstiče izlučivanje mokraće) i probavne organe (reguliše probavu).

Anis za želudac

Imate želudačne tegobe, poput nadutosti i gasova? Čaj od anisa uspešno otklanja ove tegobe i poboljšava rad želuca, kao i varenje hrane. Problem sa stolicom često prati nepravilno varenje hrane, tako da će anis svojim blagotvornim dejstvom rešiti i problem sa stolicom (protiv zatvora ili proliva.

Čaj od anisa za želudac se pije 3 puta dnevno posle jela i daje odlične rezultate.

Saznajte više>>> Anis i čaj od anisa sve što treba znati