persun caj sokPeršun, koji svi često koristimo u kulinarstvu, nije samo začin. Kao čaj ili sok može vam pomoći u lečenju nekih bolesti, ali i pri mršavljenju.

Ova mala mediteranska biljka sa nama je više od 2000 godina i nosi u sebi mnoštvo vitamina, zahvaljujući čemu ona jača naš imunitet, kosti i nervni sistem.

Peršun je posebno bogat vitaminom C i gvožđem, pa je zbog tog koristan i u slučajevima anemije ili umora. Povoljno utiče na obnavljanje krvnih ćelija i poboljšava elastičnost krvnih sudova.

Sok ili čaj od peršuna odličan je za one koji imaju problema sa peskom ili kamenom u bubregu, jer ova biljka ima dijuretička svojstva i olakšava izbacivanje tečnosti iz organizma. Istraživanja su pokazala da sa svežim, čistim sokom od peršuna možete sami izbaciti kamen ili pesak iz bubrega bez lekarske intervencije. (Naravno, savetujemo, ipak, konsultaciju sa lekarom).

Sa peršunom možete rešiti i problem sa gasovima. Pijte čisti sok ove biljke pomešan sa nekim drugim sokom lagano, gutljaj po gutljaj. (Nipošto, odjednom, jer to može pogoršati stanje).

Uz sve to, peršun je dobar protiv bakterija i za probleme sa urinarnim traktom. Neki su ga koristili i u borbi protiv ešerihije koli.

Čaj od peršuna

Da biste napravili čaj potrebno je da dve kašičice sušenog peršuna prelijete sa jednom šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta, procedite i pijte.

Za mršavljenje i detoksikaciju organizma odličan je sok od peršuna. Spojite ga sa šargarepom i celerom za odličan napitak.

Potrebna vam je: 1 šolja svežeg peršuna, 2 šargarepe srednje veličine i 2 vezice celera. (Šargarepe su bogate vitaminom A i deluju kao odličan antioksidant, a celer sadrži magnezijum i gvožđe.Sve biljke očistite i iseckajte i stavite u sokovnik. Napitak, koji ste dobili pijte jednom dnevno.
Gostujući autor Luka Pljakić