Poznati travar Hijeronimus Boš, koji je živeo u 16. veku, napisao je za kamilicu: “Bez tog cveta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao leka nego što je upravo cvet kamilice, koji se upotrebljava za skoro sve bolesti.”kamilica

U svetskoj trgovini lekovitim biljem, kamilica je jedan od najznačajnijih artikala.
Trenutno su najveći proizvođači cveta kamilice Argentina i Egipat.

Pripremanje i primena čaja i preparata od kamilice
Protiv glista: stavite jedan prstohvat osušenih cvetova na litar vode (jedna šolja ujutro, na prazan želudac).
Mešani, protiv glista: stavite prstohvat cvetova u litar tople vode, kuvajte dva minuta, ostavite da odstoji jedan sat, procedite. Tečnosti dodajte po jednu kašiku limunovog soka, maslinovog ulja i meda (popiti iz dva puta).
Protiv bolova u želucu i crevima, kao i protiv bolnih menstruacija: stavite 5 suvih cvetova u šolju ključale vode (jednu šolju popiti pre ručka).
Kao napitak (protiv glavobolje i neuralgija) ili kao kupku za trbuh (protiv bolova u želucu i crevima): stavite pregršt suvih cvetova na litar vode. Ista srazmera za losion za zarašćivanje rana i sprečavanje gnojenja. Ista srazmera za kupku ruku i nogu. Za spoljašnju primenu (protiv upale očnih kapaka): stavite 5 cvetova u šolju vode.
Protiv začepljenja jetre: stavite 2 pr-stohvata kamilice, 2 prstohvata mirođije i 2 prstohvata matičnjaka u litar vode (jedna šolja dnevno). Protiv depresivnih stanja: stavite 2 prstohvata kamilice, 1 prstohvat lipe i 2 prstohvata pomorandžinih cvetova u litar vode (popiti dve šolje dnevno).

Za posvetljavanje i jačanje kose: napravite uvarak od 2 pregršti cvetova kamilice na litar vode. Ipak treba izbegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha, kinina, želatina, kao i živinih, srebrnih ili olovnih soli.
Pregršt svežih glavica kamilice stavimo u 1 litar belog vina. Ostavi se 1 nedelju dobro zatvoreno i potom procedi. Ovo lekovito vino pijemo 1-2 čaše dnevno.
Napuni se boca svežim i dobro izmrvljenim glavicama kamilice i zalije se maslinovim uljem ill uljem od repice. Ostavi se najmanje tri nedelje na blagom suncu ili na toplom mestu. Tim uljem masiramo dnevno 5-10 puta obolela mesta: otoke, uganuća, čireve i giht. Posebnim postupkom destilacije dobija se i čisto ulje kamilice – ono je, za razliku od svih ostalih ulja, plave boje.
Od svežih zdrobljenih glavica napravi se obloga kojom čistimo i lečimo zapuštene rane. Takve rane i ispiramo čajem od kamilice.
Suve glavice kamilice samelju se u prah, taj prah pomešamo s medom i uzima se 1-2 velike kašike, ujutro i uveče. Terapija traje duže vreme, time se uspešno razređuje sluz u disajnim putevima i lakše se kašljem izbacuje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *