caj protiv stresaNaravno da ne možemo uvek da izbegnemo stres, ali postoji mnogo toga što možemo da učinimo da bismo lakše izdržali životne situacije kad postanu previše zahtevne. U tome će pomoći i ishrana. Poželjno je redovno jesti zdrave obroke s mnogo voća i povrća koje obiluje vitaminima i bez veštačkih dodataka – umesto njih treba dodavati začinske biljke, što će obogatiti i ukus i kvalitet hrane. Poželjno je i smanjiti stimulanse kao što su kafa, crni čaj, alkohol, koka-kola i konzumirati više biljnih čajeva i vode. I vežbanje je takođe važno jer raspršuje prekomerni adrenalin, opušta i poboljšava san. Uzimanje lekovitih preparata poboljšaće vaše varenje, pomoći će da se opustite i budete tolerantni. Recepti koji slede smišljeni su da vam pomognu, posebno tokom teških perioda koji nas s vremena na vreme pogađaju. Sve dok ne prekoračite preporučene doze i sve dok ste sasvim sigurni da koristite pravu biljku, možete slobodno i
sigurno da eksperimentišete s ovde navedenim savetima da biste pronašli najbolje lekovito sredstvo za sebe. Međutim, imajte na umu da, ako problem potraje, treba da potražite savet lekara.

Život ponekad postaje prilično težak. Možda u porodici imate novorođenče, možda morate da brinete o bolesnom rođaku, selite se u novi stan ili vam je na poslu izuzetno naporno. Kad smo suočeni s dodatnim obavezama, moramo da pripazimo na sebe. Ishrana, spavanje i vežbanje su najvažniji, a može da pomogne i čaj protiv stresa od lekovitog bilja.

Čaj protiv stresa

Korisna biljna lekovita sredstva za čaj protiv stresa: divlji ovas, sladić, betonika ili hajdučka trava.

Čaj protiv stresa: stavite po jednu kašičiču navedenih sušenih biljaka u čajnik prelijte ključalom vodom i ostavite da od stoji 10 minuta. Procedite i popijte šoljici toplog čaja protiv stresa tri puta dnevno.

Pored čaja kada ste pod stresom, utrljajte malo lavandinog ulja u slepoočnice i čelo – pomoći će vam da se opustite.

ČAJ ZA SMIRIVANJE

Svima nam je poznato kako izgleda biti uznemiren. Preterana uznemirenost, često povezana s frustracijom, dovodi do teskobe. Ona može izazvati različite simptome: ubrzan rad srca, znojenje, razdražljivost ili nesanicu. U svim slučajevima efikasno pomažu čajevi od lekovitog bilja. Preparat za prvu pomoć, Bahovi cvetni preparati, mogu se upotrebiti ako se osećate uplašeno ili teskobno – samo kapnite dve kapi na jezik.

Korisna biljna lekovita sredstva za čaj za smirenje: zaprila-gođavanje nervnog sistema – divlji ovas, hajdučka trava, gospina trava, šišak, betonika.

Sve su to nervni tonici za čaj za smirenje. Odaberite onaj koji vam najbolje odgovara pa ga pomešajte s preparatom za simptome s kojima imate najviše problema. Za smirivanje ubrzanog rada srca – srdačica ili pasiflora. Za reduko-vanje znojenja – odoljen (valerijana) ili srdačica.Čaj za dobar san – pasiflora ili odoljen.

Dugotrajan tretman čajem za teskobu: stavite u čajnik po 1 kašičicu tri sušene lekovite biljke po vašem izboru (uzmite samo pola kašičice pasiflore), dodajte 6 dl ključale vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procedite. Sedite i popijte po solju tri puta dnevno, tokom 2-4 nedelje.