hajducka trava

Hajdučka trava čaj(latinski naziv za Hajdučku travu:Achilea Millefolium)
Hajdučka trava ima raznih narodnih naziva:kunica,stolisnik,krostijet,hajducica,ravan,romon,romonika,poznata je kao bela očajnica.
hajducka trava caj
Hajducica je prirodni lek za lecenje jetre,slezine,gorusice,zutice,navale krvi u glavu,katare u želudcu i crevima,grceva,groznice,lupanja srca,bolova u krstima i ledjima,neredovnih ciklusa,krvavih i zatvorenih žuljeva,cisti jaca krv i organe za varenje.Korisno deluje na ispucalu kozu i sluzokozu,osip-psorijaza,angina pektoris.Kod nervoznih osoba se preporucuje kupanjem caja hajducke trave,ujutru i uvece.Smanjuje teskoce kod gihta i reumatizma,povoljno leci u pocetnom stadijumu dijabetesa,zaustavlja krvarenje,njegova lekovita svojstva zbog gorkog ukusa povoljno deluje na zeludac,povecava apetit,zaustavlja dijareju.

Kalijum,koji je sadrzan u hajduckoj travi,potpomaze rad bubrega i krvotoka,posredno utice na rad srca,uspesno se koristi i kod zenski bolesti.Kod osetljivih ljudi moze da izazove alergiju.caj se priprema od nadzemnog dela biljke,sa cvetom do 30cm.Cvetovi se beru od juni do avgusta,a listovi do jeseni.

Botanicko ime je dato prema grckom junaku Ahilu-Achillea,ima znacenje da daje snagu.

Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrzi do 1% etarskog ulja(farmakopeja zahteva najmanje 0.13%),vlavoniide,vitamin K,gorku materiju ahilein,smole,sterole,tanine i dr.

Etarsko ulje hajducke trave dobija se destilacijom pomocu vodene pare,a sadrži pinen,cineol,tujon,kamfor,limonen,borneol.

Čaj Hajducka trava
Priprema čaja:Supenu kasiku hajducke trave preliti sa 200ml kljucale vode,poklopiti i da odstoji pola sata,piti nezasladjeni čaj 3 puta dnevno po 200 ml čaja.
Za kupke: napraviti oko 1 l vruce vode sa 7 kasika hajducice,ostaviti pola sata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *