Bršljan (Hedera helix) nije samo ukrasna puzavica koja raste uz zidove starih vila. Ova parazitska biljka je odličan lek protiv kašlja i bronhitisa, ali i efikasno sredstvo za eliminaciju noćne more miliona žena – celulita.

Legenda kaže da je grčki bog vina, zanosa i preterivanja svake vrste Dionis nosio oko glave venac od bršljana koji mu je pomagao da se ne napije (ili bar da se ne napije previše). Ne pokušavajte da u sezoni slava nosite bršljanov venac jer vas on neće spasiti od policijskih patrola.

Bršljan je zahvaljujući saponinu veoma efikasan biljni lek za respiratorne organe. Koristi se za smirivanje nadražaja kod upornog i suvog kašlja i za razređivanje guste sluzi u organima za disanje. Travari ga preporučuju kod bronhitisa i velikog kašlja (refleksni ekspektorans). Za lečenje se koristi cela biljka ili samo list koji je najbolje sakupljati u maju ili junu. Plodovi, bobice se ne koriste jer su otrovne.

Pored saponina, bršljan sadrži i tanin, flavonoide i alkaloid emetin. Bršljan deluje i diuretično, pa se koristi protiv celulita. Preparati koji sadrže bršljan razgrađuju masno tkivo i podstiču proces njegove eliminacije. U biljnim preparatima protiv celulita, bršljan je obično kombinovan sa ekstraktima kofeinskih biljaka: garsinije, kafe i zelenog čaja, kao i sa esencijalnim uljima žalfije, limuna i morača.

Primećeno je i da bršljan deluje antigljivično, pa se čaj od jednakih količina bršljana i žalfije preporučuje kod upornih infekcija kandidom. Kupka od jakog čaja od listova bršljana i oraha pomaže ljudima koji pate od atletskog stopala.

Neke osobe su posebno osetljive na bršljan i prilikom kontakta sa njim može sa pojaviti alergijska reakcija na koži. U narodnoj medicini jak odvar od bršljana se koristi protiv ekcema i kožnih bolesti.

Čaj od bršljana protiv kašlja i bronhitisa

1 kafenu kašiku suvih listova bršljana prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i zasladite medom. Dnevno treba popiti dve do tri šolje ovog čaja. Čaj nije preporučljiv za decu mlađu od sedam godina.

Uje od bršljana protiv celulita

Dve pune šake svežih usitnjenih listova bršljana stavite u teglu i prelijte sa 500ml svetlog susamovog ulja. Dobro zatvorite. Na dno jednog dubokog lonca stavite nekoliko krpa, stavite teglu na njih, nalijte vodom toliko da dođe skoro do vrha tegle i blago zagrevajte. Čim prozuji, smanjite vatru i ostavite da blago krčka jedan sat. Voda ne treba da vri već da bude na temperaturi oko 70 stepeni celzijusa. Nakon sat vremena skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Procedite i dodajte 20 kapi etarskog ulja anisa i 20 kapi etarskog ulja limuna. Sve promućkajte i čuvajte u dobro zatvorenoj boci. Koristi se za masažu dva do tri puta nedeljno.

Čajna mešavina protiv gljivičnih infekcija:

Bršljan (Hedera helix) 100g

Žalfija (Salvia officinalis) 100g

Vranilovka (Origanum vulgare) 100g

Sve biljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa 750ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.Čaj se pije tri nedelje, pa se pravi pauza sedam dana. Izbegavajte šećer i kvasac u svakom obliku.

 Momčilo Antonijević  Snaga bilja