brocikaBroćika galium aparine je već vekovima omiljena biljka u narodnoj medicini. To je brzorastući korov koji se ovija oko žive ograde ili ukrasnog grmlja u baštama i stvara duge, lepljive stabljike. Mladi izdanci se javljaju s proleća, kao prvi od biljka i predstavljaju izvanredan tonik za pročišćavanje, koji se veoma mnogo koristi u srednjoj Evropi i na Balkanu.

Osobine: hladna, blago suva, slana.
Lekoviti sastojci: kumarini, tanini, glikozidi, munska kiselina.
Dejstvo: diuretik, pročišćava, blago steže.

Nadzemni delovi:
Za korišćenje su najbolji sveži nadzemni delovi; deluju kao jak diuretik i sredstvo za čišćenje limfe, efikasna su u mnogim preparatima za lečenje otečenih ili uvećanih limfnih čvorova. Često se opisuju kao sred stvo za pročišćavanje krvi, koriste se i za kožna oboljenje i druga stanja u kojima telo nije u stanju da se samo oslobodi toksina. Mogu se kuvati kao povrće ili lagano pirjaniti kao spanać. Skupljaju se od prole ća do jeseni.
Nadzemni delovi
Sok: Svežu biljku samleti ili propasirati – dobićete efikasni diuretik i sredstvo za pročišćavanje limfe kod mnogih tegoba i oboljenja uključujući infektivnu mononukleozu, tonzilitis i oboljenja prostate.

Čaj od broćike: Uopšte uzev, slabiji je od soka. Koristiti kod oboljenja mokraćnog trakta, kao npr. kod cistitisa i kamena; dobar je i kao rashladno sredstvo kod visokih temperatura.
Tinktura od broćike: Koristiti kod istih bolesti kao i čaj. Može se kombinovati i sa drugim biljkama koje deluju detoksično na limfu kao npr. sušena Phytolacca americana ili lien chiao .
Vlažna obloga: Presavijenu gazu nakvasiti čajem i koristiti kod opekotina, oderotina, čireva i drugih upala kože.
Krem: Koristiti redovno za ublažavanje psorijaze.
Ispiranje kose: Za perut i kožu glave koja se peruta, koristiti čaj od broćike za ispiranje kose.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *