breza

brezaBreza (BETULA PENDULA)

U lekovite svrhe koristi se osušeno mlado lišće i svež sok breze. Listovi se beru od maja do jula, a najbolje vreme za dobijanje soka je prva polovina maja.
Listovi i sok breze sadrže dosta tanina, saponina i gorkih materija, eteričnog ulja, vitamina i soli i imaju diuretičko i uroantiseptičko dejstvo.
Receptura
Čaj protiv bubrežnih bolesti, za bolje izlučivanje mokraće, protiv reume, gihta, vodene bolesti i šećerne bolesti: kašiku usitnjenog lišća breze preliti sa 2 do 3 dl ključale vode — ne kuvati, ostaviti poklošveno 10-15 minuta i procediti. Pije se tri puta dnevno po šoljica. Ako se pije dnevno 2-3 šoljice nezaslađenog čaja na duži rok, može se rastvoriti kamen u bubregu i bezbolno izbaciti.

Sok breze protiv bubrežnih bolesti, slabog mokrenja, gojaznosti, ateroskleroze i za rastvaranje bubrežnog kamenca: rano u proleće, kada kreću sokovi, probuši se tanka rupica dubine 2-3 cm u stablo breze i ubaci cevčica za dovod soka u staklenu posudu. Sok može postati vino ako pustimo da prevri, zbog šećera koji sok sadrži.

Sok i vino od breze odličan su lek protiv ateroskleroze, gojaznosti, bubrežnog kamenca, pospešuju mokrenje i uklanjaju belančevine u mokraći i čiste krv.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *