Božja travica (grčko seno)(trigonella foenum – qraecum) Grčko seno je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koju je veoma cenio i Hipokrat. U starom Egiptu su je koristili za olakšanje porođaja i povećanje sekrecije mleka; egipatske žene je i dan danas koriste kod menstrualnih bolova, a kao čaj pod nazivom hilba je omiljeno sredstvo za popuštanje želudačnih grčeva kod turista koji pate od “tropskih proliva”. U Kini se božja travica ili hu lu ba koristi i kod bolova u trbuhu. Istraživanja na Zapadu su pokazala da ima i hipoglikemijske osobine.
Osobine: veoma zagreva, ljuta, gorka.

Lekoviti sastojci:steroidni saponini, alkaloidi (uključujući i trigonelin i genttijanin), sluz, protein, vitamin A, B i C, minerali.

Dejstvo:
Seme: antiinflamatorno, podstiče varenje i seksreciju mleka, ponekad i sredstvo za umirenje, uterotonik, smanjuje količinu šećera u krvi, afrodizijak.

Nadzemni delovi:spazmolitik.
Seme
Ekstrakt: Koristiti kao napitak za zagrevanje kod menstrualnih bololva, mučnine u želucu, kao i kod majki koje doje, radi povećanja sekrecije mleka. Gorki ukus ublažiti sa malo komorača.

Tinktura: Koristiti kod poremećaja reproduktivnih organa i stanja kod kojih se radi o oslabljenoj čhi (energiji) bubrega. Kod šećerne bolesti se prepisuje zajedno sa ostalim hipoglikemijskim lekovitim biljem.
Kapsule: Prepisuju se kao propratni lek za održavanje nivoa šećera u krvi kod staračkog dijabetesa.

Obloge: Od biljke u prahu pripremiti pastu i nanositi na čireijm ve i celulitis.

Nadzemni delovi
Čaj: Koristiti kod grčeva u trbuhu, kao i kod porođajnih i menstrualnih bolova. Može se pripremiti i od propupelog semena.
Seme
Seme se tradicionalno koristilo kao afrodizijak; zagreva bubrege i organe za reprodukciju, a u Kini se koristi i za lečenje muške impotencije. Može se koristiti kod menstrualnih bolova i klimakteričnih tegoba vezanih za oslabljenu čhi (energiju) bubrega. Seme je i gorko amara i može se koristiti kod šećerne bolesti, kao i za spoljnu upotrebu kod upala kože. Bere se kad sazri.

Nadzemni delovi
Na Srednjem istoku i na Balkanu nadzemni delovi se u narodnoj medicini koriste kod bolova u trbuhu prouzrokovanih menstrualnim bolovima ili gastroenteritisom. Koriste se i za ublažavanje porođajnih bolova. Beru se krajem leta.
Upozorenja:
Grčko seno je uterotonik, zbog toga ga ne treba koristiti u trudnoći. Nadzemni delovi se mogu koristiti tokom porođaja.

Dijabetičari koji koriste insulin bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu da koriste ovu biljku kao sredstvo za obaranje nivoa šećera u krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *