Bosiljak (Ocimum basilicum)
bosiljak caj
Bosiljak je omiljeno narodno mirisno cveće koje se koristi u verskim obredima koristi se i u lekovite svrhe i to sušeni nadzemni deo biljke u cvetu. Gaji se u baštama, čak i u saksijama. Narodno iskustvo mu priznaje svojstvo antiseptika koji štiti od mikroorganizama, te je i to razlog da se koristi u verskim obredima kod sahrana.
Aktivni sastojci su eterična ulja sa cienolom, saponin, tanin, tinol, engenol, kamfor i gorke materije.
Receptura
U vidu čajeva bosiljak se koristi se protiv nadimanja i gasova, katara želuca, bolnog mokrenja, za jačanje nervnog sistema i umirenje i za jačanje seksualnosti.
Čaj od bosiljka: kašičica usitnjenog bosiljka prelije se sa 2 dl ključale vode, prohladi, procedi i pije po potrebi.

Čaj od bosiljka protiv nervoze: 50 g bosiljka prelije se sa litrom ključale vode, procedi se i pije po podne i uveče pred spavanje.

Kod zapaljenja bubrega: od čajne mešavine jednakih delova bosiljka i lista breze uzeti kašičicu i preliti sa 2 dl ključale vode. Pije se 2-3 puta dnevno po šoljica čaja, nezaslađenog u gutljajima.

Naliv bosiljka korisno deluje na varenje, protiv nadimanja, stimuliše cirkulaciju krvi i jača ceo krvotok: u 1 litar vode potopiti 10-15 g lišća i ostaviti 1 sat, procediti i piti po potrebi.

Ekstrakt bosiljka uzima se u dozama od po 5 kapi na kocki šećera, posle jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *