borac

Veliki travar, Džon Džerard u svom radu iz 1597. godine, citira stari refren “ja boraco svakom hrabrosti dajem”. Moderna istraživanja su ovom citatu dala novu dimenziju – boraco podstiče rad nadbubrežnih žlezda, čime podstiče stvaranje adrenalina, hormona koji predstavlja pogonsku snagu organizma u stresnim situacijama. Lepi plavi cvetovi su se još od vremena renesanse stavljali u salate “da razvesele um”. To je navika koju bi mogle da primenjuju i današnje domaćice. Kod nas raste na suvim mestima, jednogodišnja je biljka obrasla oštrim dlakama sa uspravnom granatom stabljikom visokom 15-70 m.
borac

Borač Korišćeni delovi

List: Mesnati, relativno debeli, listovi se mogu kod stresa koristiti kao lek za jačanje rada nadbubrežnih žlezda ili za smanjenje propratnih pojava kod terapija steroidima. Može se koristiti i kod suvog, upornog kašlja, kao i za podsticanje obilnije laktacije; prepisuje se u ranom stadijumu upale plućne maramice praćene temperaturom i kao lek za veliki kašalj. Može se brati tokom celog vegetativnog perioda.

Sok: Deluje kao lek za nervnu depresiju, tugu ili teskobu; može se koristiti kao tonik za suvu kožu i kožu koja svrbi.

Cvet: U prošlosti se dodavao vinu “da razveseli muškarce”, kao i u sirupe za kašalj.
Osobine: Hladna, vlažna, blago slatkasta.

Lekoviti sastojci
List/cvet: Saponini, sluz, tanini, vitamin C, krečnjak, kalijum.
Seme: Esencijalne masne kiseline uključujući i cislinolnu i ylinolensku kiselinu.

Dejstvo
List/cvet: Podstiče rad nadbubrežnih žlezda, pojačava lak,pojačava laktaciju i znojenje, deluje kao diuretik, antipiretik, antireumatik, ekspektorans.

Seme: Antireumatik, smiruje ekcem, smiruje sindrom nadraženih creva, reguliše menstruaciju.

Seme: Ulje dobijeno iz semena se koristi kao zamena za ulje noćurka kod reumatskih tegoba i poremećaja menstruacije, a za spoljašnju upotrebu se koristi kod ekcema. Prodaje se u kapsulama.

Čaj: Koristiti u početnom stadijumu plućnih bolesti ili kod prehlada praćenih temperaturom. Majke koje doje mogu ga kombinovati sa divljom mirođijom radi podsticanja laktacije.

Tinktura: Kod stresa ili kao tonik posle terapije steroidima, koristiti 10 ml tri puta dnevno.

Sok: Kod depresija, osećaja tuge ili teskobe piti tri puta dnevno po 10 ml soka isceđenog od svežih listova.

Tonik za kožu: Na iritiranu ili suvu kožu, kao i na osip nervnog porekla primeniti sok razređen istom tolikom količinom vode.

Seme
Kapsule: Kao dopunu lečenja ekcema ili reumatskog artritisa koristiti dnevno 500 mg ulja u kapsuli. Ulje pomaže i kod neredovnih menstruacija, kod sindroma nadraženih creva ili kao sredstvo prve pomoći kod uporne žeđi posle pijančenja (doza = 10 g).

Cvet
Sirup: Kao ekspektorans kod kašlja koristiti sirup pripremljen od čaja. Možete ga kombinovati sa cvetovima divizme ili belog sleza.

U Australiji i Novom Zelandu korišćenje ove biljke je ograničeno

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *