bol u uhu

bol u uhuBol u uhu često zahvata spoljašnje ili srednje uho.Uzroci su raznoliki, od infekcija i upala, nadražaja izazvanih alergijskom reakcijom, promene pritiska prilikom ronjenja ili letenja, kao i zubobolja.

Mala deca imaju običaj da u uši guraju sitne predmete koji mogu da zapnu i tako izazovu bol, a nije isključeno da će u tom slučaju doći i do bakterijske i gljivične infekcije praćene intenzivnijim bolom. Ipak, najjači bol izaziva virusna upala srednjeg uha, koja je posledica infekcije gornjih disajnih puteva, a nastaje tako što se mikroorganizmi iz nosa i ždrela prošire kroz Eustahijevu tubu u srednje uho. U njoj mogu da se namnože virusi i bakterije koji izazivaju povećan pritisak na bubnu opnu.
Zbog toga se javlja bol i nesanica, jer srednje uho ne može da se prazni dok ležimo, a gutanje koje otvara Eustahijevu tubu noću je redukovano. U tom slučaju, bilo bi dobro staviti dodatni jastuk pod glavu pre spavanja da bi se potpomoglo njeno pražnjenje, a bol treba pokušati otkloniti toplotom, tako što se uz bolno uho drži umotan termofor ili vrećica tople soli.

Ako ste skloni takozvanom “plivačkom uhu”, pre plivanja stavite u uši jagnjeću vunu namazanu vazelinom i trudite se da izbegavate javne bazene, kao i zagađena jezera ili reke.U slučaju leta avionom, često zevajte, žvaćite žvakaću gumu ili pijuckajte vodu da biste izbegli neprijatnosti vezane za bol u ušima. Međutim, najbolji način d sebe poštedite bolnih upala jeste jačanje imuniteta i pravilna ishrana. Svakog dana treba jesti malo belog luka, a poželjna je i upotreba dodatka beta karotena, flavonoida i vitamina C i E. Preventivnu ulogu u sprečavanju problema sa ušima kod beba ima dojenje, jer antitela iz majčinog mlek jačaju imunitet i štite od infekcija, zbog čega bi mlade majke trebalo da doje najmanje godinu dana. Ukoliko i pored svih mera predostrožnosti ipak “zaradite” upalu uha i osećate neizdrživ bol, prvu pomoć pruža lekovito bilje i eterična ulja, uz napomenu da prv dvadeset nedelja trudnoć izbegavate ulje kajeputa.

Kada se uho gnoji
– U 1/2 l belog vina stave se dve kašike ružmarina da provri. Stavljaju se oblozi na bolno uho.
– Svako jutro i veče nakapati u bolesno uho nekoliko kapi soka od rusomače.
– Dobro je u uho nakapati i mleko u kojem je kuvano seme od konoplje.

U slučaju bolova u ušima i isticanja gnoja
– Nakapati u uho ulje konoplje i bolovi će prestati.
– Uveče pre spavanja, upaliti ružmarin na žaru, tako da dim ide direktno u uho. Nakon toga, prekriti glavu i bol i šumovi će nestati.
– Uho isprati toplim čajem od crnog sleza.
– Kuvati nekoliko minuta u 2-3 dl vode 6-7 zelenih makovica (od maka). Malo ohladiti i sipati kapaljkom po nekoliko kapi u bolno uho više puta na dan.
-Tri supene kašike mekinja, jedna kašika iseckanih, svežih ili suvih, listova crvene ruže, dve supene kašike pelina. Sve zajedno dobro promešati i kuvati u 3 dl crnog vina dok ne provri.
Kad se dobro ohladi, tom smesom oblagati uho.
– Lanenu krpicu namazati voskom i saviti u obliku levka. Tanji kraj staviti u uho, a široki zapaliti i ostaviti
da izgori sve do tik uz uho. Ostatak iz uha izbaciti, a zatim u njega naliti slanu komovicu.
– Skuvati pola kilograma graška, a zatim staviti na posudu levak tako da pokrije ceo otvor lonca. Uho staviti na izlaz levka i tako pariti sve dok ima pare u posudi. Tokom parenja potrebno je pokriti glavu i lonac.
– Dodati pet kapi eteričnog ulja lavande, kajeputa ili kamilice u pola litra ključale vode, a zatim deset minuta udisati paru.
– Dodati tri kapi eteričnog ulja lavande ili kajeputa u dve kašičice zagrejanog maslinovog ulja. Nagnuti glavu na stranu suprotnu od upalom zahvaćenog uha. Staviti nekoliko kapi ulja u uho, pa ga zatvoriti vatom. Nikada ne stavljati ulje u uho ako u njemu ima sekreta, bilo da je u pitanju bistra tečnost, gnoj ili krv, jer to može da znači da je pukla bubna opna. Tada ulje može da dospe u srednje uho i izazove još veću nadraženost.
– Dodati tri kapi eteričnog ulja kamilice u dve kašičice ulja slatkog badema, pa nekoliko kapi mešavine blago utrljati u kožu uha i vrata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *