bokvica

bokvica Bokvicu je preporučljivo koristiti i u borbi protiv nesanice, tako što ćete u toku dana popiti jednu do dve šolje čaja.

Bokvica raste svuda oko nas, i ima veoma široku primenu, a o njoj se malo zna. Ona se vadi cele godine, listovi se koriste pre i za vreme cvetanja, a seme nakon sazrevanja. Takođe, malo poznato je da postoje dve vrste bokvice, polno različite muška uskolisna (Plantago lanceolata) i ženska širokolisna (Plantago majora).

Muška uskolisna (Plantago lanceolata) je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim listovima. Zbog njenog izgleda često je nazivaju konjska rebra, mala bokvica, žilovlak, končula, trputac. Na samom vrhu nalazi se cvetna klas zeleno-smeđe boje. Lekoviti deo je koren, listovi pre cvetanja, a seme posle sazrevanja. Pojedini stručnjaci prednost daju muškoj kada se radi o delotvornosti, mada su obe izuzetno delotvorne. Sastojci u muškoj uskolisnoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Izuzetan su prirodni lek za plućnu astmu, upalu alveola, kašalj, čak i tuberkulozu. Posebno je pogodna za decu jer sok bokvice ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova ove biljke pije se što je moguće topliji. Takođe, listovi mogu biti veoma korisni kao obloga na mestu uboda insekta ili ujeda zmije. Sok iz zgnječenog lišća zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, smiruje bol i upalu.

Ženska širokolisna (plantago major) takođe je trajna biljka, sa listovima u obliku rozete. Cvetna stabljika je uspravna i okrugla sa duguljastim cvetnim klasom na vrhu. Najčešće u narodu se naziva paskavica, široki trpunac i pitoma i velika bokvica. Listovi se beru sve dok biljka cveta, zatim se suše u tankim slojevima, dok se koren vadi cele godine. Veoma je delotvorna u lečenju rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Sok listova ženske širokolisne bokvice koristi se za upale, rane i posekotine kao i muška uskolisna. Takođe, obe vrste veoma su delotvorne kod ujeda komaraca, te nakon primene brzo otklanjaju svrab. Bokvicu je preporučljivo koristiti i u borbi protiv nesanice, tako što ćete u toku dana popiti jednu do dve šolje čaja.