bodljikavi makBodljikavi mak biljka afrodizijak – Argemone mexiana
Nije sigurno kakavu je ulogu u pre-hispanskoj kulturi Centralne i Južne Amerike igrao žuti ili crvenkasti bodljikavi mak. Kosmologija Acteka bodljikavi mak povezuje sa zagrobnim svetom.Bodljikavi mak je bioposvećen Tlaloku, actečkom bogu kiše, koji je istovremeno i čuvar vodenog raja.

Actečki i majanski lekari upotrebljavali su bodljikavi mak u lečenju velikog broja poremećaja: kod glavobolje, migrene, uhobolje, neprijatnog zadaha, zubnih bolesti, zmijskih ujeda, astme, gripa, bronhitisa, stezanja u grudima, grudbolje, srčanih mana, poremećaja jetre, pomanjkanja apetita, kamena u bubregu, anurije, hidropsije, konstipacije, kuge, groznice, vrtoglavice i drugih bolova. Dobar je za mozak i predstavlja efikasan amulet protiv uroka.
Kinezi koji su emigrirali u Meksiko u devetnaestom veku razvili su postupak prerade bodljikavog maka u cilju dobijanja jedne vrste opijuma (čikalot-tamales). Ovaj postupak je za sada nerasvetljen, i predstavlja enigmu za botaniste i farmakologe.
“Ono što hemičari i botanisti ne znaju, znaju Kinezi – a to je da se bodljikavi mak, kada raste u tropskoj klimi, na poljima gde je zasađeno nešto opijumskog maka (up. mak), na neki način može sroditi sa njima. Tako se dobijaju čaure iz kojih se, dok su još nezrele, dobija proizvod koji, poput opijuma, izaziva blaženo stanje samozaborava i potpuno odsustvo želja” (Reko 1986:94).

Danas se osušeni listovi bodljikavog maka u Meksiku puše kao afrodizijak. U Paragvaju, Gvarani kuvaju koren sa listovima matea da bi dobili lekoviti i stimulativni čaj. I među Mapučima bodljikavi mak važi za magijsku biljku.
Severnoamerički bodljikavi mak (Argemone polyanthemus) ima jako nadražujuće i narkotično delovanje. Budući da se od njega, pošto je otrov, zazire, redje se koristi u obredima i u magijske svrhe.Na Havajima se sveži puakala bodljikavi mak (Argemone glauca) koristi u svrhe lečenja. Tvrdi se da su vrste Argemone etnobotanički značajne i u jugoistočnoj Aziji.
Farmakologija: Lateks biljke sadrže dva alkaloida, berberin i protoin, koji imaju blaga narkotična dejstva. Morfin nije otkriven. Koren sadrži još jedan alkaloid, sangvinarin. Još uvek se malo zna o farmakologiji droga bodljivakog maka. A. polyantheus takođe sadrži nekoliko aktivnih alkaloida. A. glauca ima psihoaktivna i narkotična svojstva.