biljni sirupi za iskašljavanjeOsim slntetičkih lekova i preparata, protiv kašlja i za iskašljavanje sve češće se koriste sirupi od odabranog lekovitog bilja, čiju delotvornost potvrduje i zvanična medicina. Po efikasnost se izdvajaju jagorčevina, beli slez, dumbir, timijan, bor, islandski lišaj i bagrem…

Kašalj je propratni simptom brojnih bolesti i tegoba, pre svih prehlade i raznih vrsta upala, koje izazivaju pojačano lučenje sluzi u organima za disanje.Iskašljavanjem telo pokušava da izbaci sluz iz disajnih organa, “proizvodeći” snažno strujanje vazduha. Ove tegobe najčešće prolaze za nekoliko dana, međutim, ukoliko potraju duže od nekoliko nedelja, u pitanju je hroničan kašalj – stanje koje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Simptomi i komplikacije
Uz kašalj se često javljaju simptomi kao što su zapušen nos, “grebanje” u grlu i gubitak daha. U početku je kašalj uglavnom suv, a kako bolest odmiče, dolazi do iskašljavanje sluzi. Zbog toga se za smirivanje suvog kašlja preporučuju posebni preparati koji će ubrzati njegovo “sazrevanje” i podstaći iskašljavanje. U slučaju hroničnih oblika, mora se pre svega utvrditi izazivač bolesti, jer se tek nakon toga može započeti lečenje. Hronični kašalj može uzrokovati jake glavobolje, vrtoglavicu, pojačano znojenje i probleme sa mokrenjem. Ukoliko se kašljanjem izbacuje i krv, bilo u tragovima ili većoj količini, neophodan je odlazak kod lekara, jer je to simptom opasnih i teških bolesti.

Iskašljavanje sluzi
Kako bi se olakšalo iskašljavanje i ubrzalo “sazrevanje” kašlja, lekari prepisuju posebne preparate, najčešće sirupe koji se otapaju u ustima i oblažu sluzokožu grla. Osim sintetičkih lekova i preparata, sve češće se koriste sirupi za iskašljavanje od odabrano lekovitog bilja, čiju delotvornost potvrđuje i zvanična medicina. Spisak bilja koje se koristi za ublažavanje kašlja zaista je velik, a po efikasnosti se izdvajaju jagorčevina, beli slez, đumbir, timijan, bor, islandski lišaj i bagrem. Biljni sirupi za iskašljavanje se spravljaju na bazi šećera (preporučuje se smeđi), a fitoterapeuti savetuju zaslađivanje medom,po mogućnosti borovim ili bagremovim, jer i oni potpomažu iskašljavanje.

Sirup za iskašljavanje od timijana
U 3 šolje vode sipati 2 kašike timijana, ostaviti preko noći i ujutru procediti. Čaj usuti u pola litra vode, dodati smeđi šećer po ukusu i kuvati na blagoj vatri dok voda ne ispari za polovinu, a gustinu sirupa regulisati dodavanjem šećera. Čuvati u staklenim posudama. Otapati u ustima po kašičicu sirupa 3 puta dnevno.

Napitak za iskašliavanje od islanđskog lišaja
Pomešati 30 grama islandskog lišaja sa po 5 grama omana, crnog i belog sleza. Mešavinu preliti sa pola litra vode i ostaviti da prenoći, a ujutru procediti i pomešati sa pola kilograma meda. Uzimati po kašiku preparata više puta dnevno.

Sirup za iskašljavanje od bagremovog i lipovog cveta
Pomešati po 20 grama bagremovog i lipovog cveta i korena sladića, popariti sa pola litra vode, ostaviti da odstoji preko noći a ujutro procediti. Tečnost promešati sa pola kilograma bagremovog meda, dokne nastanegust sirup. Uzimati nekoliko kašičica dnevno.

Čajna mešavina za izbacivanje sluzi
Skuvati jak čaj od mešavine nane, crnog sleza, podbela i preliti ga sa pola litra soka od listova bokvice (prethodno ih samleti u mašini za mlevenje i iscediti kroz platno).Tečnost pomešati sa kilogramom smeđeg šećera i kuvati 10 minuta, uz mešanje. Uzimati kašiku sirupa, pre obroka.

Sirup od đumbira i sladića
Pomešati pola kašike đumbira u prahu i kašičicu sladića. Dodati po kašiku bagremovog meda, i jabukovog sirćeta i 2 kašike vode. i sve dobro promešati, da se sastojci spoje. Uzimati po kašičicu sirupa 3 puta dnevno.

Smesa od jagorčevine
U litar proključale vode dodati 4 kašike jagorčevine i kašiku timijana, ostaviti preko noći poklopljeno, a ujutru procediti i dodati kilogram smeđeg šećera. Kuvati na tihoj vatri dok se smesa ne zgusne kao med. Uzimati po nekoliko kašičica u toku dana.

Blagotvorni anis
Pomešati po kašiku morača, anisa i sladića i preliti litrom vode. Na blagoj vatri kuvati 30 minuta, dodati prstohvat belog sleza, a posle 10 minuta procediti i pola litra ove tečnosti pomešati sa 350 g smeđeg šećera. Ponovo kuvati na blagoj vatri, dok se ne zgusne. Uzimati po kašiku sirupa ujutru i uveče.