CAJEVI ZA reumuBLAGOTVORNAI BILJNI ČAJEVI ZA REUMU
U lečenju reumatskih oboljenja mnogo pomažu i ČAJEVI biljni preparati. Otkrivamo vam nekoliko proverenih narodnih recepata s biljkama koje vekovima važe za moćne antireumatike.

Čaj od šipurka
Snižava nivo slobodnih radikala i upalne procese u organizmu. Ublažava tegobe izazvane reumom i sprečava progresiju bolesti.
RECEPT ZA ČAJ: Šaku svežih plodova šipurka ubacite u litar i po ključale vode. Kuvajte dva-tri minuta na tihoj vatri pa sklonite sa šporeta poklopite i ostavite da se ohladi. Posle sat vremena procedite čaj i pijte ga tokom dana umesto vode.

Čaj za reumu od bele vrbe
Sadrži mnoge korisne supstance, između ostalog, i salicilin – supstancu koja je po dejstvu slična aspirinu, Kako daje dugoročne rezultate, idealna je za prevlađivanje hroničnog bolnog stanja.
RECEPT: Kašiku samlevene kore i dve kašike lista bele vrbe prelijte s pola litra ključale vode. Posle petnaestak minuta procedite čaj pa u njega umočite osam lanenih krpa. Iscedite ih i zavežite oko laktova, kolena, ručnih i skočnih zglobova.

Čičak za reumu
Ima diuretičko, antispazmolitičko i analgetsko dejstvo. Stimuliše detoksikaciju suzbija otoke i grčeve i smanjuje bolove, pa pomaže u lečenju svih oblika zglobnog i vanzglobnog reumatizma.
RECEPT: U staklenu teglu ili flašu sa širokim grlom sipajte 30 g sitno iseckanog korena i 20 g semenki čička pa prelijte sa 2,5 dl hladnoceđenog maslinovog ulja. Dobro zatvorite, držite 15 dana na suncu ili pored izvora toplote i povremeno promuć-kajte. Potom procedite ulje i koristite ga za mazanje i masažu tela.

ŠTA RADITI U SLUCAJU JAKIH BOLOVA
Kad reuma ‘proradi’, pa počnu da vas muče bolovl grčevi i neprijatna ukočenost – popijte neki lek iz grupe nesteroidnih antireumatika. Odležite pola sata, dok ne počne da deluje, pa istrljajte telo blago zagrejanim uljem od čička, jorgovana ili rimske kamilice. To će vam ubrzati cirkulaciju i smiriti upaljeno mišićno tkivo i zglobove. Ukoliko u kući nemate nijedno od ovih ulja, istrljajte se suvim toplim peškirom pa na bolna mesta privijte oblog koji deluje antiinflamatorno i ostavite ga na telu preko noći. Ujutro ćete biti kao novi.

Top-preporuka: Dok tegobe sasvim ne uminu ne spremajte kuću, ne vežbajte (nisu dozvoljene čak ni vežbe za zglobove) i ne pravite nagle pokrete.
Krećite se, ali budite obazriviji, jer svaki fizički napor i trzaj tela mogu pojačati otoke i upalu te produžiti agoniju. A to vam baš i ne treba.
Povezano Reuma odgovori na najčešća pitanja
Reumatski artritis lečenje
Reumatske bolesti prirodno lečenje
Artritis vrste i prirodno lečenje
Vežbe za reumu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *