BILJNI CAJEVI ZA bubregeZdravi bubrezi služe kao filteri kroz koje krv zdrave supstance zadržava, a toksične uklanja u urin. Zadatke obavljaju svakodnevno, prilagodavajući se trenutnim potrebama organizma. Ali, šta učiniti kada nastanu problemi?
Biljni čajevi za bubrege mogu biti pravo rešenje…


ČAJNA MEŠAVINA ZA UPALU BUBREGA

kašičice korena, listova, cvetova i plodova komorača stavi se u (itar vrele vode i kuva 5 minuta. Taj se čaj pije vrlo topao tokom celog dana, a koristi podjednako dobro kod upale bubrega.

ČAJ ZA ČIŠĆENJE BUBREGA
Terapiju smemo ponavljati najviše 4 puta godišnje i to u razmaku ne manjem od 14 dana. Čišćenje bubrega se sastoji od konzumiranja čaja posebne mešavine. Čaj se sme piti najviše tri nedelje.
Sastav (količina za jednu osobu, za jednu trosedmičnu terapiju):
-preslica 15 g
-kopriva 10 g
-trolistica 8 g
-gospina trava 6 g
Priprema: jedan prstohvat mešavine preliti sa 125 ml vrele vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Zatim ga procedimo, a na talog od mešavine ulijemo dve šolje vruće vode i kuvamo 10 minuta. Zatim i ta čaj procedimo u onaj prvi, tako da se izmešaju. Čaj se pije sobne temperature, i to pola šolje ujutro natašte, pola sata pre ručka, i pre večere.

ČAJ ZA UPALE MOKRAĆNIH PUTEVA

Lek protiv upale mokraćnih puteva priprema se tako da se jedna velika kašika mešavine od jednakih delova žalfije, breze, medvetke, cveta belog sleza i preslice popari sa 2 L vrele vode, pa se to pokriveno ostavi preko noći, ujutro se procedi i pije u malim čašicama tokom dana, umesto vode.

ČAJ ZA BOLESNE BUBREGE
Čaj od lišća breze, zaslađen medom, odličan je lek protiv bolesti bubrega, kamenaca u žuči i mokraćno bešici. Brezino lišće se nabere u junu, dobro se osuši u hladu i čuva u zatvorenoj kutiji. Osušeno lišće se istuca u prah i uzma po jedna kašičica za šolju čaja.

BILJNI ČAJ ZA BUBREŽNI KAMENAC

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih materija i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to je u njoj više otpadnih materija i soli. U našim krajevima bubrežni kamenci prilično su česti.
ČAJNA MEŠAVINA: 1 šaku svežih listova sleza i 1 šaku lišća peršuna prelijemo s 1 litrom vode i kuvamo 5-10 minuta na laganoj vatri; popijemo tokom dana. Čaj izbacuje kamence i pesak iz bubrega i mokraćne bešike, a lečenje traje nekoliko dana ili još duže.

ČAJ ZA JAČE MOKRENJE
Uzeti jednake delove luka (npr. 2 glavice) peršuna i celera i ovu mešavinu kuvati lagano u 1 litru vode sa 8 supenih kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šolja.