cajevi i napiciMnogo pre nego što je čaj iz Kine stigao u zapadni svet, ljudi su otkrili da natapanje u vreloj vodi listova, voća i cvetova gotovo svihJestivih biljaka stvara osvežavajući, mirisni napitak koji je lako napraviti, a koji
u većini slučajeva blagotvorno deluje na zdravije. Danas ovi biljni napici ponovo postaju popularni širom sveta, kao zdrava alternativa kafi i tradicionalnom čaju. Možete da koristite gotovo sve biljke i njihove cvetove, a tehnika je manje-više ista. Nekoliko grančica sveže ubranog bilja natapajte nekoliko minuta u šolji tople, ali ne vrele vode. Procedite napitak i pijte toplo ili hladno, zaslađeno medom ili šećerom, uz dodatak limuna.

Medicinski napici
Mnogi napici su se koristili i koriste zbog svojih terapeutskih svojstava. Na primer, ružmarin stimuliše cirkulaciju i ublažava migrenu. Lavanda, miloduh, majčina dušica i majoran, kada se natapaju zajedno, daju napitak koji se koristi kao protiv prehlade. Cvetovi hmelja, kamilice i lipe se koriste u borbi protiv nesanice. Nana je izvsna za varenje.

Napitak od lavande
Stavite tri grančice sa cvetovima lavande u činiju od vatrostalnog stakla i prelijte vrelom vodom. Ostavite da se natapa oko 4 minuta, procedite, izbacite grančice i pijte toplo ili hladno, zaslađeno sa malo meda (po želji).
Napitak koji ublažava glavobolju: pomešajte 1/2 kašičice suve lavande sa 1 kašičicom ranilista. Prelijte vrelom vodom i ostavite da se natapa 10 minuta. Procedite i popijte.

Čaj od latica ruže
Napitak od mešavine suvih latica ruže i zelenog čaja je veoma osvežavajući. Servirajte ga u staklenim čašama, da bi se na dnu videle latice ruže. Mera: 130 g.
Sastojci: 15 g suvih crvenih ili roze latica ruže (neprskanih), 115 g blagog zelenog čaja.
1. Pomešajte latice ruže sa čajem i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.
2. Proces pravljenja čaja je isti kao i za zeleni čaj. Servirajte bez mleka.

Napitak od nane i soka od jabuke

Ovo je odlična kombinacija za hladan čaj.
Mera: 900 ml (3 3/4 šolje).
Sastojci: 1 kašika crnog čaja, 4 kašike iscepkanih svežih listova nane, 1 kašika šećera u prahu, 1 1/4 šolje bistrog soka od jabuke, kockice leda i grančice nane za serviranje.
1. Stavite indijski čaj i listiće nane u čajnik i prelijte sa 3 šolje vrele vode. Ostavite da se natapa 5 minuta.
2. Procedite, dodajte šećer i ostavite da se ohladi. Dodajte sok od jabuke i ohladite.
3. Servirajte u visokim čašama sa kockicama leda, ukrašeno grančicama nane.

Čaj od kamilice: Natapajte 3-4 cveta kamilice u toploj, ali ne vreloj vodi, isto kao za napitak od lavande. Nemojte da ostavite cvetove predugo, jer napitak može da postane previše gorak.

Čaj od hmelja:
Isto Kao i za napitak od kamilice. Koristite grančice sa cvetovima hmelja.

Čaj od limon verbene: Natapajte grančice sa cvetovima limon verbene i nekoliko listova.

Čaj od cvetova lipe: Uberite cvetove lipe čim počnu da cvetaju. Natapajte 5-6 cvetova za svaku solju u toploj, ali ne vreloj vodi.

Čaj od nane: Kako je opisano; natapajte jednu veću grančicu listova i cvetova nane.

Matičnjak i cejlonski čaj:
Pomešajte 25 g suvog matičnjaka i 115 g cejlonskog čaja. Pravite kao čaj od latica ruže.