za otoke oblogeOtoci se mogu pojaviti na bilo kojem delu tela, najčešće su jasno vidljivi, ali su neprimetni ukoliko “izađu” na unutrašnjim organima. Mogu biti simptom mnogir oboljenja i povreda, a pojava otoka neposredno ukazuje na postojanje neko medicinskog problema, pa je poželjno konsultovati lekara kako bi se utvrdio uzrok otoka. U zavisnosti od mesta na kojima se otok pojavio, fitoterapija nudi lekovite recepte za njegovo uklanjanje ili ublažavanje.

Za otok na kapcima

Oticanje kapaka je problem koji se javlja u slučaju umora, a ukoliko je hroničan ili praćen drugim tegobama, kao što su crvenilo oka, svrab ili suzenje, gotovo sigurno je simptom nekog oboljenja oka. Najčešće se radi o konjunktivitisu i infekciji oka, mada je oticanje kapaka često i alergijska reakcija na određene materije iz kozmetičkih preparata ili prekomerno izlaganje suncu.Takođe, može da ukazuje na probleme u radu unutrašnjih organa, ili da se pojavi posle ujeda insekata.
Hladan oblog od krastavca pomaže eliminaciji otoka,a ujedno i neguje kožu u okolini oka.

Hladan oblog od krastavca za otok kapaka oka
Oguliti polovinu krastavca i iseći na deblje kolutove. Držati ih 2 sata u frižideru, oprati, a zatim staviti direktno na zatvorene oči. Držati 15 minuta, više puta u toku dana.

Za otok zglobova

Oticanje zgloba na ekstremitetima simptom je iščašenja ili uganuća. U tom slučaju imobilizacija tog dela tela i mirovanje su obavezni, a za smanjenje otoka, koji je veoma bolan i osetljiv na dodir, savetuje se mazanje toplim uljem od kamilice ili ruzmarina.

Toplo ulje od ruzmarina
U teglu zagrejanog maslinovog ili kukuruznog ulja staviti šaku iseckanih svežih cvetova ruzmarina. Promešati, zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji nekoliko dana dok ulje ne promeni boju. Pre stavljanja na otečeni zglob, ulje zagrejati, premazati ga u tankom sloju i prekriti krpom.

Za otečeno lice

Pored toga što ne izgleda lepo, pojava otoka na licu može biti simptom zdravstvenih problema: alergije, posebno na određene lekove, infekcije sinusa, oboljenja tiroidne žlezde i bubrega, prekomerne težine. U svakom slučaju, ukoliko se otok pojavi, a da nije izazvan povredom ili fizičkom traumom mekog tkiva, neophodno je utvrditi pravi uzrok kako bi se preduzelo odgovarajuće lečenje. Prva pomoć za smanjenje otoka na licu su oblozi od ovsa.

Kaša od ovsa
Kuvati ovas dok ne omekša i samleti ga u blenderu. Hladnu kašu staviti u gazu i držati na otečenom delu lica dok se ne zagreje. Oblog stavljati ujutru i uveče.

Lek za otok na nogama

Oticanje nogu, pogotovo u donjem delu, ispod kolena, nastaje usled zadržavanje vode u organizmu. To ukazuje na poremećaj u radu bubrega, probleme sa jetrom, ali i krvnim sudovima, posebno na venoznu insuficijenciju. Otok može biti izazvan i blažim uzrocima – udarcem ili preteranim naprezanjem mišića, prevelikim unosom natrijuma i kofeina, a oticanje nogu često se
javlja u trudnoći zbog pojačanog pritiska na noge. Čaj od korijandera veoma je efikasan za eliminaciju otoka na nogama, posebno u toku trudnoće.

Čaj od korijandera
U 2 šolje vode dodati 3 kašičice korijandera. Kuvati na blagoj vatri, u otvorenoj posudi, dok tečnost ne ispari za polovinu. Ohladiti i piti u manjim gutljajima, tokom celog dana.

Za otok prstiju

Oticanje prstiju veoma je neprijatno, a tom priiikom meko tkivo prsta znatno se uvećava. U slučaju pojave podliva ili oštrog i jakog bola, neophodan je odlazak kod lekara jer je gotovo sigurno posredi lom sitnih kostiju. Otok nastaje i usled problema sa noktima, njihovog urastanja u meso ili ako se otkine nokat, kao i zbog udarca. U tom slučaju, potrebno je staviti hladne obloge i otok će spasti posle nekoliko dana. Potapanje povređenog prsta u hladan čaj od kamilice znatno ubrzava eliminaciju otoka.

Hladan oblog od kamilice
U litar ključale vode dodati 4 kašike suve kamilice, dobro promešati, prekriti posudu, ostaviti preko noći. Ujutru procediti, tečnost ohladiti u frižideru, a zatim sipati u lavor i držati u njoj otečeni prst oko 30 minuta.