GINIKONeke biljke sadrže materije koje umanjuju nervozu i napetost, leče psihičke tegobe, senilnost i demenciju, razbistravaju misli i jačaju koncentraciju i pamćenje

Sastojci pojedinih biljaka jačaju mentalne sposobonsti, štite i čuvaju mozak i nervni sistem, poboljšavaju koncentraciju i memoriju, pokreću kreativnost, ali i sprečavaju neke vrste psihičkih tegoba, neuroze, epilepsiju, depresiju… Predstavljamo vam biljke koje vekovima važe za najveće “prijatelje mozga”.

GINKO BILOBA (GINKGO BILOBA)
Ova čudesna biljka vekovima se smatra najboljim prirodnim stimulatorom moždanih funkcija. Ono što su znali drevni vidari dokazale su i nove kliničke studije: ginko podstiče cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i leči simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.

SIBIRSKI ŽENŠEN (ELEUTHEROCOCCUS SENTICOSUS)
Osim što poboljšava memoriju, blagotvorno utiče i u slučaju depresije, nesanice, raznih neuroza i psihičkih poremećaja. Sibirski ženšen je i moćan antioksidant, poboljšava cirkulaciju i jača centralni nervni sistem, smiruje, ali ne usporava – naprotiv, daje dodatnu energiju.

KANTARION (HYPERICUM PERFORATUM)
Ovo je jedna od najcenjenijih biljaka u narodnoj medicini, a osim što zaceljuje rane i leči infekcije, kantarion popravlja raspoloženje. Ekstrakti i čajevi od ove biljke odlično su sredstvo za lečenje anksioznosti i depresije, zaključak je studije sprovedene na Univerzitetu u Minhenu.

BOROVNICA (VACCINIUM MYRTILLUS)
Slatke bobice poboljšavaju cirkulaciju snabdevajući mozak neophodnim materijama i kiseonikom, a budući da je ovo voće moćan antioksidant, sprečava slobodne radikale da negativno deluju na centralni nervni sistem. Uz to, jača koncentraciju, ali i izoštrava vid: novija istraživanja pokazala su da anticijonidi borovnice podstiču proizvodnju rodopsina, pigmenta koji pomaže oku da se adaptira na promenu količine svetlosti, te poboljšava noćni vid. Borovnica sprečava slepljivanje krvnih zrnca i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka i nastanka srčanog ili moždanog udara.

ĐUMBIR (ZINGIBER OFFICINALE)
Aromatični đumbir jača centralni nervni sistem, odličan je katalizator: ubrzava dejstvo drugih biljaka koje poboljšavaju memoriju i iz njih izvlači maksimum lekovitih supstanci.

RUZMARIN (ROSMARINUS OFFICINALIS)
Osim što je odličan antioksidant, ruzmarin se tradicionalno koristi za jačanje memorije. Tonik od ove biljke otklanja glavobolju i nervnu napetost.

ALGE (ALGAE)
Ove morske biljke sadrže obilje minerala i jačaju organizam, a naročito moždane funkcije: poboljšavaju memoriju i koncentraciju, razbistravaju misli, eliminišu stres i uznemirenost, povećavaju vitalnost i izdržljivost organizma.

MENTA ili NANA (MENTHA PIPERITA)
Klinička ispitivanja pokazala su da menta odnosno nana poboljšava sekundarno pamćenje (sećanje na događaje tokom dana). Naime, dvadeset ispitanika popilo je po šoljicu jakog čaja od nane, nakon čega im je prezentovan veliki broj informacija. Uspeli su da zapamte većinu podataka, čak i mnoštvo nepotrebnih detalja, i to šest sati po uzimanju čaja.

OSVEŽAVAJUĆI SIRUP OD MENTE
Ovaj lekoviti napitak opušta, jača koncentraciju i razbistrava misli.
Sastojci: 24 struka mente u cvetu , 3 l vode, limuntus, 3 kg šećera (ili kombinovano s medom, 1 kg meda i 2 kg šećera), 6-7 limuna
Priprema: Pomešati mentu, vodu i limunsku kiselinu pa ostaviti da stoji 24 h. Procediti kroz gazu, dodati šećer i sok od limuna. Ostaviti da odstoji 24 h, povremeno promešati i služiti hladno.

SOK OD BOROVNICE
Borovnica poboljšava cirkulaciju i štiti od moždanog udara.
Sastojci:1,25 kg borovnica, 3,5 kg šecera, 3 l vode, 5 kesica limuntusa
Priprema: U pet staklenih flaša sipati 250 g sveže borovnice i u svaku dodati po kesicu limuntusa. Skuvati sirup od šećera i vode pa vreo sipati u flaše, dobro ih zatvoriti, promućkati, prekriti ćebetom i ostaviti da odstoje 24 sata. Sok čuvati u frižideru.