zlatnicaBiljka zlatnica (Solidago virgauera) leči probieme sa bubrezima

Ova višegodišnja biljka raste širom Evrope i Seveme Amerike. U Evropu je stigla sa Bliskog Istoka. Obično se nalazi na zaravnima, a posebno voli zemljište bogato silicijum dioksidom.

Latinski naziv Solidago izveden je od reči solido, koja označava spajanje, stvaranje celovitosti, što ukazuje i na njena lekovita svojstva.
Od Kulpepera, engleskog lekara iz 17. veka, saznajemo da se ova biljka koristila za jačanje zuba i kao lek za kamen u bubregu (za šta se i danas upotrebljava).

Vrste:
Solidago odora: Raste između 60 cm i 1,2 m u visinu, 60 cm u širinu, ima zlatno-žute cvetove na jednoj dršci, koji cvetaju od sredine leta i tokom jeseni. Zeleni listovi su ravni i kopljasti.
Solidago nemoralis: Raste od 60 cm do 1 m, u širinu 60 cm. Ima žute cvetove koji rastu na sa jedne strane drške. Listovi su sivozeleni ili maslinastozeleni.
Solidago virgauera (poznata i kao evropska zlatnica): Raste od 30 do 60 cm u visinu, i 60 cm u širinu. Cvetovi su sitni, žuti, cvetaju tokom leta i jeseni. Listo-vi sabljasti, zeleni.
Solidago Goldenmosa: Visina do 1 metar, širina 60 cm. Ima žute cvetove koji
liče na cvetove mimoze. Cveta tokom leta i jeseni. Listovi sabljasti, zeleni. Atraktivna kao biljka za ivičnjake u bašti. Ne koristi se za lečenje niti u kulinarstvu.

Lekovita svojstva zlatnice
Zlatnica se koristi u slučajevima urinarnih i infekcija bubrega (deluje kao diuretik), kao i u slučajevima kamena u bubrezima i katara. Pomaže i u ublažavanju bola u leđima koji nastaje usled problema sa bubrezima (tokom čišćenja i eliminisanja kamena npr.). Koristi se i u tretmanu artritisa. Hladne obloge sa zlatnicom se stavljaju na sveže rane, jer ima antiupalna svojstva.
Solidago odora se korsiti kao astringent (sredstvo koje steže) i smiruje. Čaj od suvih listova i cvetova zlatnice je aromatičan napitak koji se koristi za poboljšavanje ukusa drugih medicinskih preparata.
Američki Indijanci su pravili losion od cvetova zlatnice i koristili ga protiv ujeda insekata.

Gajenje i razmnožavanje:
Posejte seme na proleće u male saksije. Pokrijte perlitom. Klijanje traje između 14 i 21 dan (ne morate zagrevati odozdo). Kada biljka isklija, presadite je na pripremljeno mesto u bašti; pravite razmak od 45 cm. Ne zaboravite da će se biljka širiti sama.

Deoba: Već poraslu biljku podelite na proleće ili jesen. Iskopajte biljku, podelite je na željenu veličinu (polovina, trećina itd.) i ponovo posadite delove na pripremljeno mesto u bašti.
Štetoćine i bolesti: Zlatnicu retko napadaju štetočine i bolesti.

Održavanje:
Proleće: Sejanje.
Leto: Uživajte u cveću. Ako je zemlja plodna, biljka će veoma izrasti i biće joj potrebna potpora. Jesen: Deoba odraslih biljaka. Zima: Nije potrebna posebna zaštita.

Gajenje u bašti: Zlatnica je atraktivna biljka za baštu. Najbolje ju je posaditi po obodu travnjaka, jer se brzo širi. U kasno leto, po vrhovima oštrih zelenih listova cveta svetlo-žuto cveće. Ova biljka voli posnije, dobro drenirano zemljište. Uspeva i na suncu, i u polusenci, i u senci.
Seme, dobro proređeno, posejte na izabrano mesto i pokrijte zemljom. Kada su sadnice dovoljno velike, razredite ih na 30cm razdaljine. Pošto se biljka širi, možda će biti potrebno da još jednom razređujete. Ako posejete na jesen, možda ćete morati da zaštitite mlade biljke ako je jaka zima. Najbolje je prekriti je malčom (zagrnuti biljke), kroz koji na proleće biljka može da izraste, ili koji se može ukloniti.
Berba : Vrhove cvetova i listove sakupljajte tokom leta. Osušite ih za medicinsku upotrebu.

Gajenje u saksijama: Zlatnica se može gajiti u saksijama, ali pošto je ovo visoka biljka, lepše izgleda u bašti. Preporučuje se kompost od kore, treseta i šljunka, a na leto
dodajte tečno đubrivo. Redovno zalivajte biljku. Zimi, stavite saksiju na hladno, provetreno mesto zaštićeno od mraza, ali ne pretoplo. Održavajte vlažnost komposta.