zečji trnZečji trn je višegodišnja biljka koja raste kao korov i ima karakteristično, veoma dugačak i žilav koren. Doseže visinu do 50 centimetara, a stabljika mu je grmolika, čvrsta i razgranata, sa trnovitim izdancima, na kojima se, u pazuhu listova, formiraju cvetovi leptirastog oblika, grimiznocrvene ili ljubičaste boje.
Zečji trn raste uz rubove šuma, na suvom i posnom zemljištu livada, oranica i pašnjaka.

Kada se bere zečji trn

Zečji trn cveta tokom juna i jula, a bere se pre nego što se potpuno razvije i sazri (nakon toga postaje štetan za organizam i može da izazove bolove u želucu). Osim cveta, u lekovite svrheUpotrebljavaju se lišće i koren zečjeg trna koji se kopa u jesen treće ili proleće četvrte godine nako što biljka izraste, a od tri kilograma sirovog dobija se kilogram suvog korena.

Lekovitost zečjeg trna
Zečji trn sadrži flavonoide, triterpetinski saponozid (diuretik), eterična ulja, tanin, šećer, kalcijum i limunsku kiselinu. Koren ove biljke deluje kao diuretik, koristi se za ispiranje u slučaju upala mokraćnih puteva kao i kamenaca u bubregu i mokraćnoj bešici. Pomaže u lečenju reume i gihta, eliminiše suvišnu vodu iz tkiva, a odlično se pokazao i kao sastavni deo redukcionih dijeta. Za iste namene upotrebljav se i čaj od nadzemnog dela biljke, dok se za spoljnu upotrebu koristi kao oblog za lečenje rana i osipa na koži…
S obzirom na to da zečji trn pospešuje izlučivanje vode, ova biljka je čest sastojak mešavina za prolećne i jesenje kure čišćenja organizma.

Čaj od korena zečjeg trna priprema

Dve kašičice korena zečjeg trna preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji sat vremena. Nakon toga procediti i piti čaj dva puta dnevno, 5-6 dana, pa napraviti pauzu od 5-6 dana.

Napitak protiv bronhitisa i gihta
Tri velike kašike cveta popariti sa 1/2 l ključale vode, posle 10 minuta procediti i piti 3 puta dnevno po šoljicu. Ovaj napitak uklanja višak mokraćne kiseline iz organizma, kao i sluz iz pluća, a uspešno leči i giht, reumu i bronhitis.

Blagotvorna kombinacija korena i cveta zečjeg trna
Čaj od korena i cveta zečjeg trna čisti krv, povećava krvni pritisak, leči katar mokraćne bešike, bolesti bubrega i srčane smetnje. Samleti u prah 5-6 g korena i cveta, kuvati 5 minuta u 2,5 dl vode, i nakon 10 minuta procediti. Pije se 3 puta dnevno po šoljica.

Čaj od zečjeg trna protiv teških oblika reume
-Po prstohvat lišća i korena zečjeg trna močiti 12 sati u hladnoj vodi, zatim kuvati u istoj vodi 10 minuta, pa ostaviti da poklopljeno odstoji 20 minuta i nakon toga procediti. Piti 2-3 šoljice dnevno, a već nakon 5-8 dana nastupa olakšanje. Ovo je odličan lek protiv teških oblika reume.
-Za lečenje reume, spravlja se i čaj od po 30 g korena i lišća mladog peršuna, po 60 g osušenog korena zečjeg trna, preslice i zgnječenih smrekovih bobica. Sve to se moči 12 sati u 2,5 dl vina i 2,5 dl vode, a zatim kuva 10 minuta, sa 2 velike kašike meda. Nakon toga se ostavi poklopljeno da odstoji 20 minuta i procedi. Piti 3 puta dnevno po 1 šoljicu.

Tegobe sa mokrenjem
Sa zečjim trnom pomešati jednake količine (po prstohvat svake biljke) zgnječenih bobica borovice, šipka, peršuna i preslice. Ova mešavina pospešuje mokrenje i otklanja tegobe sa žuči.

Bolesti jetre
U slučaju otečene jetre, savetuje se čaj, koji se spravlja od 20 g zečjeg trna i 5 g semena mirođije. U litar vode kuvati koren zečjeg trna dok s količina tečhosti ne smanji na 3/4 l, zatim dodati seme mirođije i ostaviti da odstoji 5 minuta. Procediti i zasladiti medom, a celu količinu popiti za 24 sata.

Narodni nazivi: gladež, gladišnik, gladiška, gladuška…Latinski naziv: Ononis spinosa