volujsko uvoVolujsko uho je aromatična biljka ublažava anginu pektoris, aritmiju, tahikardiju. miokarditi disajne tegobe i upalu mokraćnih puteva, zaustavlja rast malignih ćelija i snižava povišen očni pritisak…

Volujsko uho je medonosna, začinska i lekovita biljka iz porodice oštrolista, sa mesnatim stabljikama, jajastim, dlakavim listovima i krupnim zvezdastim cvetovima bele, roze, plave ili ljubičaste boje. Raste na svim podnebljima, a cveta od maja do oktobra, kada se i bere. Cela biljka upotrebljava se u lekovite svrhe, obiluje omega masnim kiselinama, a sadrži još kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, flavonoide, vitamine B i C. Preparati od volujskog uha imaju protivupalno, antifibrozno, umirujuće i okrepljujuće dejstvo, otklanjaju žarišta infekcije i poboljšavaju psihofizičke funkcije. Ne sadrže toksine i ne izazivaju zavisnost, pa mogu da se upotrebljavaju bez ograničenja. Ali da bi zadržali svoja lekovita svojstva, moraju da se čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mestu.

Nervni sistem
Hladnoceđeno ulje od volujskog uha otklanja migrenu, nesanicu i napetost, poboljšava pamćenje i popravlja raspoloženje. Korisno je pola sata pre glavnih obroka uzimati kašičicu tog napitka.

Krvotok
Biljka Volujsko uvo ubrzava cirkulaciju, podstiče eliminisanje patogenih klica iz krvi, jača zidove krvnih sudova i smanjuje rizik od ateroskleroze. Preporučljivo je svako jutro na prazan stomak u ustima otapati kocku šećera natopljenu tinkturom od volujskog uha.

Srce
Preparati od volujskog uha deluju protiv angine pektoris, aritmije, tahikardije, upale srčanog mišića i infarkta miokarda, te otklanjaju lupanje srca i bolove u grudima.

Disajni organi
Sirup od volujskog uha razgrađuje gustu bronhijalnu sluz i ublažava uporni kašalj, a inhalacija čajem od ove biljke pročišćava zapušen nos i olakšava disanje.

Urinarni trakt
Vinski uvarak od cvetova volujskog uha pomaže u lečenju upale bubrega i bešike: skida povišenu telesnu temperaturu, smanjuje osećaj pečenja tokom mokrenja, kao i učestalost uriniranja.

Maligne bolesti
Sastojci ove biljke zaustavljaju rast kanceroznih ćelija i sprečavaju pojavu metastaza.
U slučaju malignih oboljenj savetuje se kombinovana upotreba ulja i čaja od volujskog uha.

Glaukom
Mlak čaj od sušenih listova volujskog uha snižava očni pritisak, otklanja peckanje u očima i poboljšava vid. Koristi se kao napitak, ali i ispiranje očiju.

Reumatske bolesti
Oblog od ove biljke ublažava upalu mišića, zglobova i kostiju, kao i simptome gihta, išijasa, reumatoidnog artritisa, osteoartroze i spondiloze. Privija se na bolno mesto po potrebi.

Kožne promene
Mast od volujskog uha leči ekcem, omekšava grubu kožu peta i eliminiše strije, bradavice, kurje oči i tvrdokorne žuljeve.

Slabost organizma
Kapi od volujskog uha okrepljuju organizam, jačaji imunitet i daju snagu.
Narodni nazivi borac, volujsko uho, kozmelj, lisičina Latinski naziv: Borago officinalis