TAMJAN BILJKA

Biljka tamjan Calomeria amaranthoides (Humea elegans) lz roda Asteraceae Poreklom iz julne Australije, Afrike i Madagaskara, ova biljka se prvobitno zvala „Humea”, da bi 1993. godine promenila ime u „calomeria”. Tamjan biljka je bila omiljena biljka u Engleskoj, u viktorijansko doba, gde su je najčešče držali u ulaznim odajama. Istraživanja vršena u skorije vreme pokazala su da ova biljka ima snažno citotoksično dejstvo i da se koristi kao dopunska terapija i lek kod raka jajnika…
TAMJAN BILJKA
Vrste
• Calomeria amaranthoides
• (Humea elegans)

Tamjan biljka
Neke vrste su jednogodišnje, a neke dvogodišnje biljke. Ova biljka raste do 1,8 m, a u širinu ide i do 90 cm. Na velikim granama ima nežno i osetijivo cveće koralne boje, kao i veliko, oblo lišće srednje zelene boje.
Napomena: Lišće može da izazove iritaciju kože. Miris može da izazove teškoće sa disanjem, a kada cveta, bogata je polenom i kod osetljivih osoba može da izazove napad astme.

Tamjan uzgoj
Biljka nastaje iz sitnog semena, koje može da preživi samo kratko vreme. Seme se sakuplja iz zrelih biljaka tokom leta i odmah polaže u zemlju ili pripremljene plehove sa dubrivom i kompostom. Seme se ne pokriva. Zimi se pokriva zaštitom od stakla ili plastike. Klijanje je sporo i nepravilno. Mladice se odmah presadjuju. Pošto su nežne, vodite računa da ne povredite koren. Mlade biljke držite u ne previše hladnim prostorijama i vodite računa da koren bude skoro suv tokom zime. U proleće postepeno dodajte vodu i presadujte biljke.
Štetočine i bolesti: Kada se gaji u saksijama, napadaju je zelene vaši i crv crvenog pauka.
Pratite razvoj biljke i, čim primetite štetočine, upotrebite poljoprivredni tečni sapun za zaštitu.
Održavanje: U proleće se beru prve biljke, a naredne godine se presaduju. Leti se biljka redovno djubri i zaliva. Sakupite seme biljke iz druge godine i odmah posadite. U jesen se vrši zaštita. Zimi se biljka štiti od mraza i minimalno zaliva.
Gajenje u bašti: Nemojte da je sadite napolju, dok temperatura ne prede plus 4 stepena C. Sadite u delu bašte koji je zaštićen od vetra, a i u tom slučaju je poželjna zaštita. Tamjan biljka voli rastresitu zemlju i sunčano mesto. Sve u svemu, ona bolje uspeva unutra nego napolju, a tada se može uživati i u njenom divnom mirisu. Branje: Cveće se leti bere i ostavija da se suši. Upotrebljava se u aranžmanima od suvog cveća.
Sadnja u saksijama: Tamjan biljka je veoma dekorativna i može izrasti i do 1,5 m. Ipak, retko se gaji, jer je veoma osetljiva i nežna, pa joj treba velika nega. Obavezno je hranite kompostom, bilo čvrstim, bilo tečnim, sve dok u prečniku ne dostigne 30 cm. Ostavite je na suncu i zalivajte tokom cele sezone.
Upotreba: Koristi se u potpuriju (aranžmanu od suvog cveća).

TAMJAN KAO LEK
Istraživanja su pokazala da calomeria amaranthoides ima značajno citotoksično dejstvo kod raka jajnika, te se može koristiti kao dopunska terapija u lečenju ovog karcinoma. Može se koristiti njen sirovi ekstrakt, kao i sušena biljka pripremljena na specifičan način. Ne treba je koristiti na svoju ruku, već se treba posavetovati sa fitoterapeutom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *