pustikara

Biljka pustikara ,crveni naprstak latinski naziv Digitalis purpurea lz roda Scrophulariaceae.
Ova biljka je još poznata pod nazivima besnik i crveni naprstak. Ima je u Evropi i severnoj Americi i uspeva kao običan divlji cvet u šumama. U nekim zemljama, njen naziv sadrži reč „rukavica”, verovatno zbog izgleda cveta koji na nju podseća. U 16. veku su je još zvali i „digitalis”, mada njeno lekovito dejstvo tada još nije bilo dovoljno ispitano…
pustikara

Lišće i sok korišćeni su za stare rane i modrice. Iz starih spisa iz 13. veka može se videti da su korišćeni preparati u vidu masti samo za spoljnu upotrebu. Danas se digitalis primenjuje u farmaciji za lečenje srčanih oboljenja. Najotrovnija je biljka koja postoji, otrovni delovi su i listovi, cvetovi i seme.

Vrste: Postoje razne veoma atraktivne vrste ove biljke. U nekim zemljama je obavezno prisutna u botaničkim baštama.
Žuta pustikara (Digitalis grandiflora) Zimzelena višegodišnja biljka, raste oko 75 cm u visinu i 30 cm u širinu. Kremasto žute boje, okrenuta ka zemlji, cveta celo leto. Lišće je glatko, sa puno žilica.
Divlja, obična pustikara (Digitalis purpurea) Dvogodišnja biljka, raste metar do metar i po u visinu i 60 cm u širinu. Cvetovi leti imaju sve nijanse ružičaste, purpurne i crvene boje. Lišće je grubo, zelene boje.
Bela pustikara (Digitalis purpurea falbiflora) Dvogodišnja biljka, raste metar do metar i po u visinu i 30-45 cm u širinu. Ima cevaste bele cvetiće preko celog leta. Lišće je grube teksture, srednje do tamno zeleno.

Napomena:Pustikara je otrovna biljka i ne sme se upotrebljavati u domaćinstvu. Čak i sam dodir biljke može da izazove osip, glavobolju i mučninu. NE UPOTREBLJAVATI NA SVOJU RUKU!
Simptomi trovanja: Slab puls, mučnina, teška glavobolja, drhtanje, neobične boje, vizije, povraćanje i nekoordinisane kontrakcije sa različitim delovima srca, što dovodi do srčanog udara i na kraju smrti.

Gajenje i sejanje: Seme je veoma sitno i nežno. Seje se bilo u proleće ili jesen, bilo direktno u zemlju ili u plehove, tj. saksije. Sejati na površini; ne pokrivati perlitom, već staklenom pločom, koja se skida čim se pojave prve mladice. Nije potrebno zagrevanje donjeg dela. I, ne zaboravite, besnik ne cveta prve sezone.
Bolesti i štetočine: Sve u svemu, pustikaru ne napadaju ni štetočine, ni bolesti.
Održavanje: U proleće se baca seme, a biljke se rasaduju prve godine. Leti treba ukloniti glavne cvetove posle cvetanja. U jesen se biljke po potrebi proreduju ili uklanjaju, ako nisu potrebne. Dodajte nekoliko biljaka, u slučaju veoma jake zime. U većini slučajeva, zimi nije potrebna nikakva zaštita.
Gajenje u vrtu: pustikara je jedna od najotrovnijih biljaka koja postoji. Ona uspeva u skoro svim uslovima, čak i na veoma suvom tlu, ali najviše joj prijaju polusenka i vlažno, dobro drenirano kiselo tle, obogaćeno đubrivom za lišće. Ružice i lišće nastaju prve godine, a grančice sledeće. Biljka tada ugine, ali obično ostavi dovoljan broj „bebica” koje su se same posejale. Važno je da ove biljke dobro zalivate kada je suvo vreme i da uklonite centralnu grančicu posle cvetanja, kako biste uvećali cveće koje raste na bočnim grančicama. Ako živite u izrazito hiadnoj klimi (sa temperaturama oko -10 stepeni), biljke morate zaštititi prve zime. Možete koristiti slamu ili poljoprivrednu foliju i sl. u oblastima u kojima je zemlja vlažna i hladna, savetuje se podizanje biljaka i držanje u hladnom okviru, iz koga će se sledećeg proleća presaditi.
Berba: Nemojte sami da berete pustikaru, već angažujte nekoga ko se u to zaista razume. Bere se pre rose ili u kasnim poslepodnevnim satima, ne sme biti ni malo vlažan. Mora se isporučiti kupcima istog dana kada je ubrana, u pletenim korpama od pruća. Njegova isporuka je strogo propisana i proizvodači je se moraju pridržavati.
Gajenje u saksiji: Ovo su visoke i eleganne biljke, tako da im nije mesto u saksiji.Ukoliko ipak želite da ih tako gajite, vodite računa da se biljka ne ošteti na vetru. Koristite običan kompost i redovno zalivajte.

Lekovita svojstva
Pustikara sadrži glikozide koji se vade iz lišća biljke starog dve godine i od njih se pravi lek za srce — digitalis. Digitalis već više od 200 godina predstavija glavni sastojak za lečenje srčane slabosti. On je takodje i moćan diuretik.Iako je u meduvremenu pronaden način za sintetičku proizvodnju ovog leka, biljka pustikara se i dalje gaji u komercijalne svrhe u industriji lekova. Pošto je otrovna, ne treba je koristiti na svoju ruku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *