povratić(Tanacetum vulgare) NAZIVI:povratić vratić, mali vratić, obični vratić, žuti vratić.

OPIS BILJKE POVRATIĆ: Zeljasta trajnica s rizomom iz kog izrastu brojne, uspravne i nerazgranate stabljike, visoke često i preko 1 metar. Listovi su veliki, dvostruko perasti. Cvetovi su sićušni, združeni u brojne okruglaste žute glavice, koje na vrhu stabljike čine bogatu cvast.
RASPROSTRANJENOST: Obični vratić je vrlo rasprostranjena biljka koja voli hranljivo zemljište.
STANIŠTE I UZGOJ: Najviše ga ima uz naselja, po živicama, uz žive ograde, poljske mede i si.povratić vrlo lepo izgleda, pa se sadi i kao ukras u baštama.
VREME CVETANJA: od jula do septembra.
UPOTREBA: U fitoterapiji povratić je korišćen kod infekcije nematodama (valjkasti crvi), površinski kao antiskabioz i kod pruritusa, a posebno protiv glista kod dece. U nekim zemljama se koristi kod želudačnih, crevnih i bolesti žuči, ali se zbog sadržaja tujona savetuje izbegavanje samolečenja.
LEKOVITI SASTAV: Steroidi, terpenoidi, eterično ulje, gume, sluzi, smole i tanini.
LEKOVITI DEO BILJKE: Lekoviti su listovi i cvetovi, beremo ih u vre-me punog cvetanja i sušimo u senci.
LEKOVITO DELOVANJE: Povratić leci:
– grčeve u crevima i želucu,
– isteruje crevne parazite,
– reumu,
– kožne osipe,
– ispucalu kožu na rukama,
– potkožnjake i dr.

UPOZORENJE: Obični vratić sadrži i neke otrovne materije, kojih ima još više kod srodnih i često sličnih vrsta drugih vratića. Zato se ipak preporučuje više za spoljašnju primenu, a kad se uzima kao čaj, treba se pridržavati navedenih količina. Ulje sadrži toksični keton beta tujon. Simptomi trovanja su brz i slab puls, težak gastritis, jaki spazmi i konvulzije. Iako se većina trovanja dogodila kod unosa ulja, moguće je i trovanje prahom i infuzom, pa se upotreba ne preporučuje. Ova biljka sadrži i seskviter-pene koji mogu da izazovu alergijsku reakciju manifestovanu kao kontaktni dermatitis.

Istraživanja su pokazala antispastičko, koleteričko, antihelmintičko, antifungalno, antihiperholesteremijsko i hipoglikemijsko delovanje. Jedno dokumentovano kliničko istraživanje pokazalo je poboljšanje kod obolelih od bolesti žuči i jetre.

RECEPTI:
ČAJ: Jedna kašičica suvog povratića prelije se s 1/4 litra vrele vode i posle jednog minuta se procedi. Sme da se pije samo po jedna šolja dnevno, kao lek protiv želudačnih i crevnih grčeva i protiv glista.
TINKTURA; Flaša se napuni svežim cvetovima povratića i zalije rakijom. Ostavi se 3-4 nedelje na suncu ili na toplom mestu, zatim se procedi i sipa u flašu s dobrim čepom. To je odličan lek protiv osipa, čireva, potkožnjaka, ispucalih ruku i reume.
OBLOGE: Od istucanih listova povratića prave se obloge kao lek za osipe, čireve, potkožne čireve i ispucale ruke.