potocnjak vrbica

Potočnjak-Vrbica koristi se kod upale grla i urinarnih infekcija, dok listovi zaustavljaju krvarenje. Ova biljka pomaže i u slučaju ekcema, spre-čava krvarenje desni a koristi se i kao sedativ…
potocnjak vrbica
POTOČNJAK (Lythrum salicaria)
Kako izgleda?: Potočnjak ili vrbica uspravna je, slabo razgranata biljka, čija stabljika dostiže visinu do 2 m. Listovi su joj duguljasti, prema vrhu suženi, dok su donji srcoliki. Ima ljubičaste cvetove, a stabljika je pokrivena dlačicama.

Gde raste?: Raste najčešće na vlažnom tlu, uz obale reka i jezera, na livadama, u vlažnim šumama i močvarama. Takođe, može se naći i pored puteva i na napuštenim zemljištima.
Kada se bere?: U fitoterapiji se koristi nadzemni deo biljke koji se bere za vreme cvetanja.
Primena: Mladi listovi potočnjaka koriste se za pripremu čorbi i raznih variva, dok se cvetovi upotrebljavaju za bojenje raznih slatkiša i pića. Primenjuje se u slučaju upale grla i urinarnih infekcija, dok listovi zaustavljaju krvarenje. Ova biljka pomaže i u slučaju ekcema, sprečava krvarenje desni a koristi se i kao sedativ.

Recepti: Čaj protiv urinarnih infekcija Preliti kašiku suvih cvetova i listova potočnjaka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti dve-tri šolje dnevno.
Čaj protiv svraba Preliti tri kašike potočnjaka litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i ispirati bolna mesta nekoliko puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *