podubicaLekovita biljka podubica veoma je cenjena u narodnoj medicini a koristi se za jačanje organizma, u lečenju bolesti digestivnog trakta i jetre, ali i kao pomoćno sredstvo protiv dijabetesa i reumatoidnog artritisa…

Podubica je polužbun, visok 10-30 centimetara sa ljubičastim cvetovima (mogu biti i beli) koji obrazuju pršljenove. Cveta od juna do septembra, veoma je rasprostranjena na Mediteranu, ali se može naći i na krečnjačkim brdskim livadama i kamenjarima, pašnjacima, u svetlim hrastovim i borovim šumama, kao i u predelima koji su iznad hiljadu metara nadmorske visine.

Lekovita svojstva poseduje nadzemni deo biljke u cvetu (Teucrii herba) koji se sakuplja na početku cvetanja i suši u hladu na promaji, da zadrži prirodnu boju.
Mogu se sakupljati i vrhovi granči i list. Podubica sadrži gorke neotrovne materije, tanine, etarsko ulje (male količine), saponizide (marubin, holin..

Lekovitost podubice
Podubica je veoma cenjena u narodnoj medicini, a upotrebljava se za lečenje orga za varenje, za stimulisanje rada creva, za podsticanje znojenje. Ima antimikrobno i protivzapaljensko dejstvo, stimuliše apetit i jača organiza Spolja se koristi kao blago sredstvo za dezinfekciju. Preporučuje se osobama koje su nedovoljno uhranjene ili boluju od hroničnog bronhitisa, reumatoidnog artritisa, kostobolje i u slučaju dečjeg proliva. Kao mirisno, gorko sredstvo koristi se i za lečenje žuči, belog pranja, rana, hemoroida. Upotrebljava se u obliku praška, čaja ili tinkture. Vino od podubice (200 g biljke stavlja se na 1 litar crnog vina i ostavi da odstoji 8 dana) u narodu je poznato kao dobar lek protiv slabosti, malokrvnosti i i ispiranje rana.

Mešavina koja leči
U slučaju smanjenog lučenja pljuvačke, preporučuje se mešavina od korena čička, žalfije i podubice. Uzeti po kašiku sve 3 suve biljke, isitniti, izmešati i popariti sa 600 ml vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji oko 2 sata i procediti. Grgljati pre svakog obroka, a zatim popiti 1 dl tečnosti.

Za oboljenja jetre
Podubica se koristi za ublažavanje tegoba u slučaju oboljenja jetre, žuči, bubrega, kao sredstvo za povećanje
apetita, a spoljnom upotrebom ove biljke ublažavaju se zapaljenski procesi na koži i umiruju tegobe u slučaju hemoroida. Jednu kafenu kašiku podubice preliti šoljom (200 ml) ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, pa procediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja pre jela.

Čaj protiv šećerne bolesti
Za lečenje pankreasa i protiv šećerne bolesti 1 supena kašika podubice kuva se 5 minuta u 250 ml vode, a zatim se ostavi da poklopljeno odstoji 5 minuta, pa se procedi. Pije se ujutro, natašte, i uveče pre spavanja.

Vino od podubice
Vino se priprema tako što se 200 g biljke moči 8 dana u litru crnog vina. Ovo piće lek je za malaksalost, slabokrvnost a može da posluži i za ispiranje rana.

Tinktura od podubice
Za spravljanje tinkure od podubice uzima se 20 g biljke i moči se u 100 g alkohola 8 dana, a zatim se filtrira. Pije se 30-50 kapi u malo vode pre svakog obroka.

Latinski naziv Teucrium chamaedrys Drugi nazivi: žubatac, dupčac, dubac, dupčica, zubatac, mrava penušica, stupčac, suhovrh…