petrovac biljkaPetrovac biljka, latinski naziv (Agrimonia eupatoria) u našem narodu poznat je i kao ovčji čičak, trava Svetog Pavla, ranjenik, kostolom, trava od poseke i to kao biljka koja ima brojna lekovita svojstva. To je zeljasta, višegodišnja vlaknasta biljka, koja može narasti u visinu i do jednog metra. Cvetovi ove biljke su žuto-zlatne boje a petrovac cveta od juna do septembra. Petrovac je samonikla biljka koja raste u šumarcima i po livadama, od ravničarskih pa do planinskih predela.

Upotreba

Biljka Petrovac se koristi cela bez korena a nabolje je da se sakuplja u vreme cvetanja. Najbolje je da se sakupi dok je još mlada i ne visa od 25 cm, kao i kada nema drvenastih delova stable. Cvetovi moraju da imaju karakterističnu žutu boju.

 

Poznavaoci lekovitog bilja tvrde da je ovu biljku, nabolje brati oko 12. jula, a to je dan kada se slavi praznik svetih apostola Petra i Pavla.

Lekovitost

Lekovitost Petrovca omogućavaju brojne supstance koje ova biljka sadrži a koje imaju povoljan uticaj na zdravlje, to su: tanin, etarsko ulje, silicijum dioksid, askorbinska kiselina, nikotinska kiselina, vitamin K, kvercitrin.

Petrovac biljka kao lek

Pomaže lučenje žuči, ublažava želudačne tegobe, dobar je protiv proliva, pročišćava krv, razlaže kamen u bubregu, odličan u borbi protiv dijabetesa, sprečava razne upale i pomaže zarastanje rana (čaj od listova petrovca).

Koristi se u terapiji hepatitisa i upale jetre, kamena u žučnoj kesi, astme, reumatizma, anoreksije, upala grla i sluzokože usne duplje.

Preporučuje se takodje protiv upale krajnika, afti , osobama sa problematičnim glasnim žicama, za ispiranje usne duplje i grla… Posebno preporučljiv pevačima i nastavnicima.

Mogu ga koristiti i deca sa upaljenim krajnicima u vidu kupke.

Mast od petrovca

Mast od petrovca je dobar za lečenje hemoroida i upalu vena.

Čaj od petrovca

Jednu kašičicu biljke dodati na 250 ml vrele vode Potrebno je da odstoji svega 2 minuta ako je biljka sušena ili 30 sekundi ako koristite svežu biljku. Procedite i možete koristiti za ispiranje i oblaganje rana.

Ako se pije, preporučena doza je 2 šolje dnevno jer predoziranje može da uzrokuje jake grčeve, naglo izbacivanje kamena, pa nekada i blokadu mokraćnih i žučnih kanala.

Čaj možete koristiti kod zapaljenja sluzokože usne duplje, angine, faringitisa tako što ćete njime ispirati usta i ždrelo. Za ispiranje grla još je blagotvornija kombinacija petrovca, žalfije i crnog sleza.
Petrovac biljka protiv proliva

Petrovac je veoma efikasan u zaustavljanju proliva. Napravite čaj tako što ćete dve supene kašike petrovca preliti šoljom ključale vode. Promešajte , poklopite i pustite da stoji minimum 45 minuta. Procedite i popijte u malim gutljajima.
Izvor: dnevno rs