palamida biljkaPalamida Cirsium arvense
OPIS BILJKE: Višegodišnjakorovska dvodomna biljka koja se razmnožava vegetativno i putem semena. Može da izraste 30-150, pa i 200 cm. Stabljika joj je uglasta, prugasta, gola i visoka. Cvetići su svetloljubičaste do crvenoljubičaste boje. Iz cveta nastaje plod – oraščić. Jedna biljka može da proizvede veliki broj semena. Korenov sistem prodire 30 do 200 cm duboko u zemljište, a iz horizontalno raširenog korena razvija se više novih biljaka. Voli teža zemljišta, odgovaraju joj toplija, umereno vlažna ilovasta i glinasta.
RASPROSTRANJENOST: Palamida je jedan od najpoznatijih korova, a zbog svojih bodlji i jedan od najneprijatnijih. U žitaricama čini štetu tako što ih potiskuje, oduzima im hranu, vodu i svetlost, a osim toga otežava žetvu.
STANIŠTE: Raste na oranicama (žita, okopavine, krmno bilje) kao i uz mede i puteve, po nasipima, u vinogradima i voćnjacima.
VREME CVETANJA: u julu i avgustu.

LEKOVITI DELOVI PALAMIDE: Lekoviti su svi delovi biljke: koren, stabljika, listovi, cvetovi i plodići (seme). Koren se vadi u jesen ili u rano proleće, listovi pre cvetanja, cvetne glavice kada su u punom cvatu, a plodići tokom leta, postepeno, iz glavica iz kojih s lakoćom ispadaju.

LEKOVITA SVOJSTVA PALAMIDE: Palamida leči jetru, žuč, opekotine, rane, ubode insekata, bolove u krstima, zaustavlja unutrašnja i spoljašnja krvarenja, izbacuje crevne parazite, uklanja perut na glavi i dr.

U KUHINJI: U rano proleće beru se sasvim mladi listovi, dok se još nisu razvile bodlje, i jedu kao salata – začinjeni maslinovim uljem i jabukovim sirćetom. Ovako pripremjena salata leči jetru unutrašnja i spoljašnja krvarenja, žuč, žuticu a pomaže i kod drugih navedenih , ubija crevne parazite, zaustavlja bolesti.

ČAJNA MEŠAVINA: Jedan deo suve iseckane palamide i dva dela žalfije – uzmemo dve kašičice ove mešavi i prelijemo s 1/4 litra hladne vode, zagrejemo da provri i odmah procedimo. Ta čajna mešavina je čudotvoran lek za jetru, žuč, žuticu, bubrege, rastvara bubrežni kamenac, zaustavlja krvarenja i uništava crevne parazite.

VINO: U jedan litar belog vina stavi se 5 kašika sveže ili suve palamide i ostavi 10 dana, pa se procedi Pije se po jedna čaša ujutro na prazan, želudac, kao lek koji ublažava bol od kod išijasa, leci krvavu stolicu, kostobolju i reumu.

SOK: Cela biljka se dobro istuca i iscedi se sok koji koristimo za obloge na rane, opekotine i ubode insekata.Deluje vrlo brzo.
Istim sokom masiramo i glavu ako imamo perut, koja će brzo nestati.
Istim sokom masiramo bolna mesta u krstima i u području želuca, i potom stavljamo obloge. Bolovi brzo nestaju.