lišajevica caj biljkaBiljka lišajevica je efikasno sredstvo za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva a pri tom je i odličan diuretik…

Od davnina je lišajevica (zečja loboda) poznata po svojim lekovitim svojstvima. To je zeljasta biljka koja dostiže visinu do 25 cm i na zemlji obrazuje rozetu od duguljastih, jajastih listova, dok se na njenom vrhu formira glavičasta cvast svetložute boje. Cveta od maja do septembra, a dobro uspeva na svim podlogama. U fitoterapiji se koristi cela biljka uključujući i koren.

Lekovito dejstvo lišajevice
Lišajevica sadrži gorke materije, tanin, smole, sluz i flavonske derivate, koji cvetu daju karakterističnu žutu boju. Poznata je kao izvrstan diuretik, pa se koristi u lečenju bolesti bubrega, pospešuje mokrenje te izbacivanje peska i kamenca. Takođe, lišajevica opušta mišiće disajnih puteva, podstiče znojenje i iskašljavanje, zbog čega se upotrebljava u lečenju kašlja, bronhitisa i upale pluća. Odlično je sredstvo za podsticanje koagulacije, pa se pokazala delotvornom u slučaju obilnog menstrualnih krvarenja i hemoroida, dok se sveži listovi lišajevice privijaju na rane, da bi se ubrzalo zaceljenje.

ČAJEVI OD LIŠAJEVICE

Čaj za iskašljavanje
Pomešati po supenu kašiku sitno iseckane lišajevice, sladića, majčine dušice, komorača, bokvice i lipe, pa sve preliti sa 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta, procediti i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno pre jela.

Za izbacivanje viška vode
– Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog cveta i lista hajdučice, lista žalfije, rizoma odoljena i 3 supene kašike cveta i lista ili korena lišajevice, pa sve preliti sa 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana.

– Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučice, cveta kamilice i 4 supene kašike lista i cveta ili korena lišajevice, pa sve preliti sa 1 I ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana.

– Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista nane, kukuruzne svile i 4 supene kašike lista i cveta ili korena lišajevice, pa sve preliti sa 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana.

Akutno zapaljenje mokraćne besike

• Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta kičice, cveta zove, lista i cveta bosiljka i cveta i lista ili korena lišajevice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procediti,zasladiti medom i piti po 2 dl čaja pre doručka,ručka i večere.

Čaj za hemoroide
• Za unutrašnju upotrebu: preliti supenu kašiku sitno iseckane lišajevice sa 2 dl vode, pa ostaviti da odstoji poklopljeno dvadesetak minuta. Procediti i piti više puta u toku dana, uvek svežf pripremljen čaj.
• Za spoljašnju upotrebu: u 2 dl mleka 5 minuta kuvati prstohvat svežih listova lišajevice. Ostaviti da se prohladi, a zatim priviti uz hemoroide.